Најновије

Додик: Покушај да се сахрани Српска, забранићемо њихово деловање /видео/

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да су поступци Суда и Тужилаштва Босне и Херцеговине политички мотивисани, на шта је из Републике Српске дуго указивано.

„Република Српска је све учинила у складу са Уставом и Дејтонским споразумом“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци, коментаришући предмет који се у Тужилаштву БиХ води против званичника Српске због наводног напада на уставно-правни поредак БиХ.

Додик је додао да је то „покушај да се сахрани Република Српска“ и да иза свега стоји намера да се дестабилизује Српска, која данас има боље показатеље од Федерације БиХ.

Он је истакао да Суд и Тужилаштво БиХ раде по налогу политичког Сарајева и да је у питању политички прогон, изразивши жаљење што је, како је рекао, опозиција из Републике Српске уплетена у то.

„Они свесно или несвесно иду у прилог онима који желе да направе случај од овог“,- рекао је Додик.

Поручио је да ће се Република Српска организовано бранити и да ће у року од месец дана имати законе који ће регулисати правосуђе.

Додик је рекао и да ће Република Српска у току јануара донети закон и увести Високи судски и тужилачки савет.

„Тај закон је већ упућен или ће се ових дана упутити према Народној скупштини и она ће одлучити када ће о том закону расправљати. То подразумева дисквалификацију Суда и Тужилаштва БиХ на простору Републике Српске и то је озбиљан посао који ћемо учинити. Нико нас у томе неће зауставити“, поручио је Додик.

„Забранићемо њихово деловање, обезбедићемо да се створи неутрално правосуђе које нема политички мотивисане одлуке“, нагласио је он.

Додик је нагласио да је Република Српска привлачна за инвестиције и да има историјски ниво коефицијента за расподелу средстава од индиректиних пореза који износи 34,57 одсто.

„То говори да Република Српска има повећане инвестиције и потрошњу. На Јахорини је цена квадрата апартмана 10.000 КМ, а на Бјелашници 2.200 КМ. То говори да је Српска у односу на Федерацију БиХ интензивнија када је реч о инвестицијама“, рекао је он и додао да овоме не може да нашкоди нелегални високи представник Кристијан Шмит.

Додик је рекао да човек који се лажно представља као високи представник у БиХ, у недостатку ауторитета, прети Републици Српској, али да не може да се бави питањима Међународног монетарног фонда, Светске банке и европских фондова, преноси РТРС.

"Док не повуку Инцков закон неће нас видети"

Милорад Додик је коментарисао је спекулације страних и медија у БиХ да Европска унија иза кулиса ради на исправљању закона о Сребреници, који је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко и поручио да је приступ Републике Српске исти, да „онако како су забрљали, тако и одбрљају“.

Република Српска ништа неће радити под притиском, рекао је Додик.

„Имате начине, завршите то како хоћете, из правног промета повуците Инцкове законе и ми ћемо се вратити у институције БиХ. Неће нас видети све док је тај закон у правном промету“, поручио је он.

Додик је рекао и да је присуствовао састанцима са европским комесаром Оливером Вархељијем током његове новембарске посете БиХ на којима смо, како је казао, ми њих обавестили о одржавању седнице НСРС 10. децембра и закључцима о враћању надлежности са БиХ на Републику Српску.

Рекао је и да је Вархељи имао позитиван приступа и да је јасно дао до знања да би било добро да се врате у заједничке институције.
„Зашто сада тог човека нападају, појма немам“, рекао је Додик, пренео је Танјуг.

Само Председништво БиХ може да забрани неку посету

Додик је рекао да ће премијер Мађарске Виктор Орбан посетити БиХ 25. јануара наредне године и поручио да је поносан на сарадњу Републике Српске и Мађарске.

„Поносан сам на сарадњу са Мађарском, поносан сам што је Орбан рекао да Српска може да рачуна на њихову помоћ и радујем се што ћемо сарађивати. Орбан је важан државник са великом визијом“, рекао је Додик.

Говорећи о захтевима из Сарајева да се Орбану забрани долазак у БиХ, Додик је упитао „да ли је ово земља свих или само оних у кругу Сарајева“.
Поручио је да једино Председништво БиХ, чији је он члан, може да забрани неку посету, пренео је Танјуг.

Извор:Rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА