Најновије

АМЕРИЧКИ МАГАЗИН ЗАБРИНУТ И ТВРДИ: Моћни С-550 долази у Белорусију и Србију! (ВИДЕО)

Први руски систем С-550 ушао је у употребу, према извештају руских државних медија.

„Систем ПВО С-550 је успешно завршио државна испитивања. Прва бригада С-550 ступила је на борбену дужност“, рекао је извор близак руском Министарству одбране агенцији ТАСС. Извор је то оружје описао као „апсолутно нов и непревазиђен мобилни систем стратешке противракетне одбране“, додајући да је способан да „погоди свемирске летелице, возила за враћање балистичких пројектила и хиперсоничне циљеве на висинама од десетина хиљада километара“. Извор је прецизирао где је био стациониран дотични пук С-550. ТАСС је навео да није у могућности да потврди информације свог извора.

Чини се да вест представља велико одступање од претходних пројекција, а ранији чланак ТАСС-а извештава да се предвиђа да ће систем бити испоручен до 2025. као део руског циклуса наоружања 2027. године.

Министар одбране Сергеј Шојгу открио је постојање С-550 на конференцији Министарства одбране 9. новембра. „Шеф државе је посебан акценат ставио на важност унапређења развоја домаћих ваздушно-ракетних одбрамбених система и снабдевања С-550. 350, С-500 и С-550 Оружаним снагама“, рекао је Шојгу.

С-550 је варијанта дуго очекиваног руског система противракетне одбране нове генерације С-500 „Тријумфатор-М“. Док је С-500 првенствено замишљен као средство против напредних крстарећих ракета, беспилотних летелица (UAV) и стелт авиона попут предстојећег тешког бомбардера Б-21 Раидер и Ф-22 Раптор, С-550 је наводно специјализован за борбу против интерконтиненталне балистичке ракете (ICBM) и свемирске претње. У октобру је објављено да је први пук С-500 ступио у службу у Подмосковљу. Кремљ није јавно потврдио спецификације система или било какве планове у вези са његовом будућом имплементацијом.

Сергеј Чемезов, генерални директор руског одбрамбено-индустријског гиганта Ростек, рекао је новинарима да се С-550 може похвалити проширеним дометом откривања циљева и ракета; остаје нејасно да ли је Чемезов мислио на побољшање перформанси С-550 у односу на С-500 или старији С-400 „Тријумф“. Руски војни извори анонимно су прошлог месеца разјаснили да С-550 нема намеру да се директно такмичи са С-500. „Систем С-550 неће заменити [С-500], јер није напреднији од свог претходника. У ствари, то је мало лакша верзија. Борбени циљеви новог система ће се разликовати од циљева [С-500] Прометеја“, рекао је извор за руске медије. Уместо тога, и С-500 и С-550 имају за циљ да ојачају руску ешалонирану мрежу противваздушно-ракетне одбране против најновијих и најсофистициранијих претњи.

Извештаји о увођењу С-550 долазе усред забринутости да Москва разматра планове за ширење својих водећих ракетних система на земље савезнице, вероватно укључујући Белорусију и Србију, као мера одмазде ако предстојећи дипломатски преговори са Вашингтоном и НАТО-ом, заказани за почетак јануара, не буду не дају свеобухватне безбедносне гаранције које Кремљ тражи.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА