Најновије

ПУТИН УПОЗОРИО: Запад спрема "балкански рат"- прва на реду Република Српска, Македонија, па Србија

Податке о планираним крвавим сукобима у Републици Српској властима у Србији послали и руски обавештајци. Према тим наводима, западни моћници спремају серију насилних протеста, прво у Бањалуци и Скопљу, а на крају и у Београду!

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Западни моћници, потпомогнути политичким савезницима из ЕУ и САД, припремају нови "балкански рат", упозорила је руска обавјештајна служба у поверљивом извештају који је почетком недеље достављен српским властима. Према сазнањима руских обавештајаца, која су поклапају са поверљивим подацима Безбедносно информативне агенције Србије, Запад овог пролећа спрема серију насилних протеста у нашем региону, најпре у Бањалуци, затим у Скопљу, а на крају и у Београду!
Руска служба упозорила је Београд да прва велика опасност од споља режираних крвавих сукоба прети у суботу 14. маја у Бањалуци, где су за тај дан заказани митинг и контрамитинг власти и опозиције.
Озбиљне безбедносне претње у РС, на које је упозорио и премијер Србије Александар Вучић, само су део опасних планова да се покрене "спирала насиља" на Балкану. Идеја Запада, тврде руски обавјештајци, јесте да покаже како су власти у Србији, РС, Македонији, али и другим земљама региона слабе, те да им је потребна "страна помоћ"!?! Према речима извора Информера, који су имали увид у извештај руских обавештајаца, Руси тврде да Западу јако смета утицај Москве на Балкану. - То је главни окидач за све зло које се спрема. ЕУ и САД желе да изазову сукобе да би потом дошли као велики спасиоци. То има и међународну димензију, јер они пошто-пото хоће да отерају Русију с Балкана... - преносе Информерови саговорници.
Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић поручио је јуче да српски МУП неће дозволити да екстремисти и криминалци из Србије оду у суботу на заказане митинге у Бањалуци. - Важно је да и РС спречи такав сценарио од стране екстремистичких група које делују тамо. Постоје неки који не желе стабилност Србије и РС - наглашава Стефановић, додајући да је јасно да постоји умешаност 'опасних страних фактора' у план за дестабилизацију Балкана. - Премијер Вучић је упозорењем на ово насиље стекао моћне непријатеље. Они који не желе стабилност Србије и РС такву поруку неће му заборавити - рекао је Стефановић. Аналитичар Дејан Вук Станковић наглашава да странци желе да се Бањалуци максимално умање овлашћења - Нестабилност у Српској одговара Сарајеву, САД и Великој Британији. То су спољни фактори који желе да ревидирају Дејтон. Вучићево упозорење је веома важно јер показује да нису проблем разлике власти и опозиције, већ то што се производе предуслови да РС буде нестабилна - подвлачи Станковић. Озбиљан ризик Аналитичар Александар Радић каже да у ономе што се сада спрема Додику уочава сценарио "обојене револуције". - У сенци стоји замисао из иностранства да се политички односи БиХ реше револуцијом на улици. Запад настоји да одржи БиХ по сваку цену, а Додик им је у томе највећи изазов. Ипак, питање је колико је применљив тај сценарио у РС. Обојена револуција могла је да функционише у Београду октобра 2000, кад је постојало огромно разочарање властима. У БиХ је проблем етничка подела, а не то која ће група да буде у вођству. Зато постоји веома озбиљан ризик у поигравању и наметању решења - подвлачи Радић.
Македонцима бране да гласају: Опозиција у Скопљу бојкотује изборе! Скопље и неколико других градова у Македонији већ недељама потресају протести опозиције и организације грађанске иницијативе "Протестујем", који захтијевају оставку предсједника Ђорђа Иванова и одлагање избора заказаних за 5. јун. Захтеви иду тако далеко да је опозиција по налогу странаца јуче чак одлучила да бојкотује "нефер изборе"!?! Како је саопштено, на изборима ће званично учествовати само владајућа македонска странка ВМРО-ДПМНЕ, док остале три велике странке - Социјалдемократска странка (СДСМ) и албанске Демократска унија за интеграцију (ДУИ) и Демократска партија Албанаца (ДПА) - неће предати листе. Извор: Informer.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА