Најновије

ОБАМА ШАЉЕ СПЕЦИЈАЛЦЕ: Америка води серију тајних ратова!

Председник САД Барак Обама пред крај свог мандата све више подстиче Специјалне снаге САД да изведу што је више могуће тзв. "малих ратова" широм Блиског истока, како би се што више нашкодило Исламској држави и Ал Каиди, преноси Си-Ен-Ен.

Амерички специјалци (Фото: Википедиа)

- Покушавамо да препознамо прилике у којима ће наши специјалци моћи да пруже оно за шта су обучени, и тиме повећају своју присутност на глобалном нивоу, тако што ће ставити терористима до знања да имају кога да се плаше - поручио је генерал Томас, пише Си-Ен-Ен.
Иако су махом концентрисане на Ирак и Сирију, Специјалне снаге имаће задатке спречавања терористичког ширења и у земљама попут Сомалије, Либије и Јемена.

"Мали ратови" које тренутно воде САД:

Сомалија Око 50 америчких специјалаца рапоређено је на тајним локацијама на југу Сомалије, где пружају савете и логистичку помоћ сомалијским, кенијским и угандским војним снагама у борби против терориста из групе Ал-Шабаб.
Западна Африка Америка је послала 300 војника у Камерон. Већина њих задужена је за одржавање и управљање дроновима који помажу локалној војци у борби против терориста. Поред тога, САД су основале базу и у Нигеру, одакле покушавају да сузбију утицај Боко Харама и ИД.
Јемен Пентагон је био веома шкрт на речима када је постављено питање о Јемену. Си-Ен-Ен пише да је после повлачења трупа из ове земље, Обама послао "одређен број специјалаца" како би се борили против крила Ал Каиде у тој земљи. С друге стране, није било ни речи о разорном бомбардовању Саудијаца (америчких савезника), који су месецима бацали хиљаде тона бомби дневно на Јемен, и том приликом убили велики број цивила.
Либија Поједини амерички званичници открили су за Си-Ен-Ен да "мали број америчких специјала повремено иде у Либију, где извршавају одређене мисије". Пентагон је дуго негирао да САД има своје људе у Либији, али је био принуђен да призна присуство америчких војника у Либији пре неколико месеци, када су се њихове фотографије појавиле на интернету. У саопштењу за јавносте је трапаво образложено да су "војници хтели да се врате, али су на захтев локалних власти ипак остали у Либији да помогну у борби против ИД".
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА