Најновије

ДАНАС РУНДА ОДЛУКЕ: Вук Јеремић јуриша на место генералног секретара УН

ЊУЈОРК - У Савету безбедности УН данас ће бити одржана пета рунда гласања за новог генералног секретара светске организације, а кандидат Србије Вук Јеремић се, после пресека гласова након четири рунде, налази на другом месту.

Вук Јеремић (Фото: Медија центар Београд)

Претходна рунда одржана је 9. септембра и тада је бивши португалски премијер Антонио Гутереш поново био први док је Јеремић освојио најбољи до тада резултат - био је трећи са два позитивна гласа више него раније.
Гутереш је тада освојио 12 позитивних, два негативна и један неопредеље глас, иза њега је следио шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак са 10 позитивних, цетири негативна и једним неодређеним гласом, док је Јеремић добио девет позитивних, четири негативна и два неодређена гласа, што је до сада његов најбољи резултат.
"Овим гласањем је дефинитивно потврђено да смо се пласирали у саму завршницу овог избора, што сматрам значајним достигнућем", истакао је тада Јеремић, додавши да се у наставку процеса може очекивати да ће сталне чланице Савета безбедности ући у директне међусобне преговоре око водећих кандидата.
"Од 26. септембра се убрзава темпо избора генералног секретара, јер ће након пете рунде неформалног гласања вец 3. октобра бити одржано гласање на којем ће сталне чланице СБ имати картоне у бојама", наводе извори листа.
Картони у бојама неће указивати на то која држава је на који начин гласала, али ће се на основу њих знати да је реч о гласовима сталних чланица СБ, који имају посебну тежину.
Лист наводи и да је могуће да ће до краја октобра бити одржано још једно такво гласање, јер је план да се до новембра заврши главни део процеса избора наследника Бан Ки Муна на челу УН.
У међувремену, амерички "Вол стрит џорнал" је у два наврата отворено подржао кандидата Србије.Лист је прво оценио да је Јеремић најбољи избор за реформе у УН и "једини кандидат вредан хвале у том миксу", што је било први пут да један медиј с таквом репутацијом неког подржи, а затим је Јеремић позван у главни уреднички ТВ формат - Опинион Јоурнал WСЈ, где су му поновили своју отворену подрску.
И британски "Телеграф" износи све похвале на рачун српског кандидата за Генералног секретара УН Вука Јеремића, уз оцену да је динамичан, способан и познавалац система.Саветодавни одбор за Босну и Херцеговину (АЦБХ), невладина организација која заступа интересе бошњачке дијаспоре, саопштио је, међутим, да се "оштро противи" избору Вука Јеремића за генералног секретара УН и да сматра да је он неподобанy а ту функцију.
У међувремену, страни медији бавили су се и другим кандидатима, а француски "Монд" оценио је да се за ту функцију јасно издваја бивши португалски премијер Антонио Гутереш (67).Гутереш је добар кандидат и у предности је што припада кругу светских лидера, изузетно добро познаје машинерију УН, пошто је био високи комесар за избеглице до 2015, а у прошлом кругу гласања имао је 12 позитивних, један неутралан и два негативна гласа, наводи лист.
Он, међутим, има два хендикепа: није жена и није из Источне Европе, истиче "Монд", додајући да је јавна тајна да је он жртва новог хладног рата Западњака и Руса.Париски денвник подсећа да неписано правило каже да мора постојати географска ротација генералних секретара УН.
У периоду између два гласања медији су писали и о томе да ли ће Бугарска променити кандидата и уместо Ирине Бокове кандидовати Кристалину Георгијеву. Бугарска влада се у међувремену изјаснила да и даље подржава Бокову као кандидаткињу за генералног секретара УН."Наша подршка Боковој ће се наставити бар до 26. септембра, када она мора да буде међу два главна кандидата", рекао је премијер Бојко Борисов.Борисов је, како преноси Ројтерс, прецизирао да ће размислити шта да ради уколико Бојкова не буде прва или друга у наредној рунди гласања 26. септембра, али није рекао да ли то значи да ће размотрити другог кандидата.Бугарска штампа спекулисала је протеклих дана и о умешаности Москве у игре око замене бугарског кандидата за генсека УН.
Руски Тас наводи изјаву портпаролке МИП Марија Захарове да је Москва упозната са писањем бугарске штампе о томе да је Русија "наводно увучена у игре око замене кандидата" за генералног секретара УН и да руководство Бугарске намерава да "промени своју одлуку и под утицајем страних играча именује другог кандидата".Захарова је такве информације назвала "покушајем да се Русија увуче у закулисне игре".
Како је додала, немачка канцеларка је на маргинама самита Г20 у Хангџоу покушала да разговара са руским лидерима о могућој подршци руске стране једном бугарском кандидату - али не овом који је званично номинован, а Москва је "јасно" указала Меркеловој да је "било који директни или индиректни покушај да утиче на Бугарску неприхватљив." Берлин је одговорио, оптуживши Москву за лажне тврдње.
Извор: Танјуг/Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА