Најновије

Јеремић: Поносан сам на наш резултат, честитам Гутерешу

Вук Јеремић, који је био један од фаворита за функцију генералног секретара УН, честитао је Антониу Гутерешу, који је данас, након шест кругова гласања, изабран на ту функцију.

Јеремић (Фото: Синхуа)

- Након шест кругова гласања, СБ УН је постигао консензус. Честитам Антониу Гутерешу на избору за деветог генералног секретара УН. ‎Овим је главна светска организација добила поузданог и искусног руководиоца, коме желим пуно успеха у обављању својих нових дужности - рекао је Јеремић и додао:
- Мислим да имамо разлога да будемо поносни на наш резултат у трци за највишу позицију у међународним односима, а то је друго место у свету, а на челу источноевропске групе. Верујем да је то далеко бољи учинак од оног који су нам многи предвиђали и да смо тиме направили значајан допринос подизању видљивости и угледа наше земље.
Подсетимо, Гутереш је на данашњем састанку добио подршку 13 чланица Савета безбедности, док су две биле уздржане.
Јеремић је био други са 8 позитивних гласова, од тога три сталне чланице Савета безбедности, пет негативних и два неутрална. Међу шест негативних била су и два такозвана црвена гласа, што значи да су две сталне чланице Савета безбедности биле против Јеремића.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА