Најновије

Шта се догоди Србину кад у француској Легији странаца одбије да ратује против својих сународника (ВИДЕО)

Драган Марковић бивши легионар и држављанин Француске, био је гост продукције "HelmCast" где је говорио о свом искуству у Легији станаца, променама које су се последњих година десиле у тој формацији , актуелним дешавањима у Француској за коју каже да је окупирана од стране либерала.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Марковић је испричао да легионари имају право да одбију да иду у рат против својих сународника, али да се на то не гледа благонаклоно. Он је испричао шта се њему догодило када је као легионар одбио да са француском војском ратује против  Срба у Босни и Херцеговини. - Имамо право да не идемо у сукобе на територији наше земље осим ако се добровољно пријавимо за тај задатак - објаснио је он. Када је одбио да иде у Босну, Марковић је послат на рапорт код пуковника. - Он ми је рекао "требао би да идеш да узмеш неке паре". Ја сам му рекао "паре нису најважније у животу". Казао је "Босна и Херцеговина то нису твоја држава, ти си Србин из Србије". Одговорио сам да где год постоји српски народ ја немам шта да тражим. Да идем са француском војском против Срба ја то нећу себи дозволити - препричао је Марковић овај догађај. Он каже да је као "награду" за ово одбијање добио прекоманду у Африку у кажњеничку регименту. - Одбио сам да ратујем притив својих јер ми је то по закону дозвољено, али ми они то нису заборавили - каже он. Марковић је испричао да осим у ратовима легионари често страдају у међусобним сукобима, а да је један од легионара, кога је победио у тучи песницама, пробао да га ликвидира током вежбе гађања. 

Марковић је испричао како је због Слободана Милошевића 1999. године у кантини легије странаца у Џибутију, у Африци, избила масовна туча међу легионарима. Марковић каже да није волео Милошевића и да је због њега и његове политике напустио Србију, али да је морао да интервенише на провокацију колеге из Енглеске. - Енглез ми опсује Слободана Милошевића, ја сам био збуњен, нисам могао да се повучем иако сам Милошевића мрзео. Морао сам да интервенишем, тад је кренула битка где су се умешалли други Енглези на његову страну, а са моје стране Пољаци, Руси и други источни народи. На крају смо сви завршили у затвору, ти моји истични другари који су ме подржали нису били ни огребани, а кад смо погледали Енглезе, Ирце и Американце они су били са поломљеним ногама и рукама. То је изгледало ко болница из Првог светског рата - испричао је Марковић у интервју за "HelmCast".

По мишљењу Марковића, Србија је ипак за нијансу слободнија од Француске, али такође додаје да Србија нема опозицију, док сматра да се Француски народ буди и да освојених 40 посто Мари Лепен ипак нешто значи. У складу са легионарским камповима, Марковић планира да отвара кампове у Србији где ће се људи едуковати по систему старе Легије странаца, легије која одржава традицију, уз разне борилачке вештине, преживљавања у природи и слично. Гостовање уредника "Правде" Игора Маринковића у емисији "Разговор" погледајте ОВДЕ. Извор: Правда/HelmCast

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Документарац о Легији странаца.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА