Најновије

ПОМПЕО ПРЕТИ: Купујете нафту од Ирана? Зажалићете!

Амерички државни секретар Мајк Помпео изразио је данас уверење да одлука Вашингтона о укидању изузећа за осам земаља од примене америчких санкција на увоз иранске нафте, која ступа на снагу ове недеље, неће осујетити трговинске преговоре измедју Сједињених Држава и Кине.

Мајк Помпео (Фото: Јутјуб)

Помпео је поручио државама и компанијама да би кршење санкција САД-а на увоз иранске нафте након среде, 1. априла, када се укида изузеће за осам земаља увозница, била скупа грешка, извештава Ројтерс.

Кина, Индија и Турска спадају медју највеће увознике нафте из Ирана којима је било одобрено шестомесечно ослобадјање од примене санкција САД-а како би им се омогућило да нађу алтернативне добављаче.

- Имали смо много разговора са Кином о овом питању. Уверен сам да ће трговински преговори бити настављени и да ће тећи својим природним током - рекао је Помпео на једном скупу издавачке куће "Хил Њуз".

Његови коментари долазе у тренутку док је амерички министар финансија Стивен Менучин на путу за Пекинг, напомиње Ројтерс и додаје да је Помпео рекао да се нада да ће две економске силе финализовати трговински споразум током још два круга преговора.

Помпео је навео да су САД радиле на налажењу алтернативних добављача нафте како би се обезбедила добра снабдевеност на глобалном тржишту "црног злата" због обуставе куповина из Ирана.

- Убеђени смо да можемо да обезбедимо адекватно снабдевање тржишта. Наставићемо да радимо на томе - рекао је он.

- Компаније које одлуче да прекрше санкције... гонићемо и осигураћемо да одговарају за прекршаје које почине - поручио је Помпео.

Прочитајте ОВДЕ шта Русија неће толерисати а тиче се Идлиба.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА