Најновије

KREMЉ ИМА СТРАТЕГИЈУ ЗА СВЕТСКИ ПОРЕДАК ПОСЛЕ КОРОНЕ: Ово планира да оствари у наредних 10 година!

"Пандемија корона вируса није помирила ни смирила односе међу водећим силама и државама, него је допринела јачању конкуренције у односима међу тим земљама који могу изазвати сукобе глобалних размера", казао је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков у свом реферату " Заштита мира, планете, слобода избора за све земље - нове идеје за спољну политику Русије".

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Рјабков је нагласио како пандемија Цовида-19 није довела до потребног зближавања, него управо обратно, појачала се могућност нових међународних сукоба, с учешћем великих сила, па чак и могућност сукоба међу самим силама. Рјабков напомиње како није минула ни опасност од избијања нуклеарног рата.

Русија је тако разрадила своју нову стратегију за време које долази након пандемије и најављује окупљање око себе свих "незападних" земаља, а потом када та коалиција ојача креће и на привлачење западних земаља. Амбициозно.

Рјабков сматра да ће последице короне и економски пад и рецесија проузроковати и довести до стварања новог светског поретка који долази након смене старог. Уверен је да долазе велике глобалне промене.

- Након пандемије, ојачаће борба великих сила за лидерство у свету - каже Рјабков и истиче да би Русија требало да заузме позицију "заштитника мира на свету" и да се позиционира као гарант "суверенитета мањих држава", односно да се државама не намећу разне асоцијације и путеви развоја који им не одговарају или их не желе, него да саме одлуче о свом развоју и свом суверенитету.

- Без било чијег хегемонизма - како каже Рјабков.

Састављач реферата Русију види као предводницу тих „незападних“ држава. У томе очито Русија види своју шансу као конкурента Западу у борби за доминацију, додуше преко поруке о самосталном избору развоја сваке поједине земље, односно – заштите политичких, културних, цивилизацијских разлика, суверенитета држава и самосталног избора свог развоја и политичког одабира.

Нова политика заштите мира требало би да се развија постепено, у перспективи за неких 10-15 година, како каже политиколог Сергеј Караганов, један од аутора пројекта. Он сматра да ће Запад негативно реаговати на ове предлоге, што ће само допринети популаризацији пројекта у незападним државама. Русија ту, како каже Карганов, рачуна на:

арапске земље
чланице БРИКС-а
чланице АСЕАН-а (Асцијација нација југоистичне Азије),
Јапан, Јужну Кореју, Турску и Кину

А када се “коалиција за мир и Земљу” створи и ојача, "може се почети са привлачењем Западних земаља", преноси "Euroactiv".

Наиме, речено је да Русија мора да обузда Запад, јер када је Русија у 90-има де факто одустала од политике обуздавања догодили су се напади на Србију, Ирак и Либију, кажу састављачи реферата. Зато треба потписати споразуме са САД о смањењу стратешког офанзивног наоружања.

Трећа ставка нове руске стратегије је како каже Рјабков и борба за екологију и очување животне средине.

На том трагу је недавно и бивши премијер Русије, а сада потпредседник руског Савета безбедности Дмитриј Медведев, казао како ће након пандемије доћи до новог светског поретка и како Русија предводи иницијативу великог самита шефова држава чланица УН-овог Савета безбедности.

Он је надаље казао како ће демократија, без сумње, опстати, али, по њему то ће бити демократија која је прошла кроз искушења и бреме пандемије.

Демократија по њему није "свето писмо", нешто што је вечно и заувек дато и сматра да је пред политоколозима обиман посао да сагледају све последице пандемије на политички и друштвени живот. Он је уверен да ће требати доста времена да се свет врати на принципе активног глобализма.

Осим тога напоменуо је да сумња и у скори повратак Шеенгена, сматрајући да се доћи до даљњег затварања у националне границе.

Можете да путујете, али нећете нигде стићи! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА