Најновије

ИЗ МОСКВЕ И ДАЉЕ МУК: Ово су разлози зашто Путин упорно не жели да честита Бајдену победу!

Владимир Путин ћути. Не жури му се да честита Џоу Бајдену на победи на америчким председничким изборима. Његов портпарол Дмитриј Песков објаснио је да је разлог у томе што је председник Доналд Трамп захтевао поновно бројање гласова у неколико држава. Али, није у томе ствар.

Владимир Путин. (Фото: kremlin.ru)

Путин, за којег је одлучујуће да никад не изгледа слабо, показује Бајдену да се, и поред санкција Запада Русији и међународне изолације, не либи да се супротстави новом „вођи слободног света“.

Бајден ће Путину да буде пети амерички председник. Први је био Бил Клинтон. Путин гаји помешана осећања према некадашњем потпредседнику Бајдену. Он је један од оних чланова владе Барака Обаме, који није крио симпатије за Дмитрија Медеведева, чувара места за Путина од 2008. до 2012, и надао да ће се он кандидовати за функцију председника. Такве „увреде части“ Путин не заборавља. И наводно не прашта.

Путинов презир према Обаминој влади

С друге стране, Путин је отворено презирао владу Обама-Бајден. Сматрао ју је слабом и неодлучном. Она је отезала и противила се пред усвајање „Магнитског закона“ у Конгресу, којим би широм света могли да буду кажњени политичари и службеници који су прекршили људска права. Допустила је да Башар ал Асад употреби хемијско оружје против сиријског цивилног становништва, чиме је прешла сопствену „црвену линију“, и онда беспомоћно гледала како Русија шаље своје борбене авионе и помаже сиријском диктатору да се одбрани.

Још важније за Путина је била Обамина уздржана реакција на анексију Крима и на крају његово одлучујуће оклевање да снабде украјинску армију бојевим оружјем. Тек је Трампова администрација променила ту политику.

Сада Путин чека да види да ли ће влада Бајден-Харис постати „Тим Обама 3.0“ или ће заузети тврђи став према Москви. Вероватно се неће дуго чекати да се то сазна.

Бајденов тим би веома брзо морао да ступи у контакт с руководством Руске Федерације, како би започели преговоре о новом споразуму о стратешком наоружању, а који би требало да замени Споразум Старт 3, који су 2013. потписали Обама и Медведев. Москва и Вашингтон сада дискутују о продужењу на годину дана.

Трампова администрација жели да Кина, која у овом тренутку толико повећава свој арсенал нуклеарног оружја, такође приступи новом споразуму. Она полази од тога да ће Путин свог стратешког партнера Сија Ђинпинга да убеди да и он седне за преговарачки сто. Да ли ће Бајден на томе да инсистира или ће одустати од теме кинеског учешћа? То ће Кремљу и свету аутоматски да сигнализира да ли ће његова влада наставити с тврдом политиком Републиканаца према Кини, што је веома важан знак за Путина, који се на светској позорници све више преплиће с режимом у Пекингу.

Белорусија, Северни ток 2, Наваљни

Постоје још три питања у вези с којима Кремљ чека сигнале из Беле куће под Бајдеом: Белорусија, тровање Алексеја Наваљног и Европа, а посебно Немачка.

Хоће ли нова америчка влада да повећа притисак на Лукашенков режим? С Путинове тачке гледишта, то ће показати да ли је нови председник спреман да се супротстави жељи Москве да контролише постсовјетски простор, укључујући и Украјину.

Да ли ће Бајден исто тако да осуди покушај убиства вође руске опозиције Наваљног, као што је то урадила Европска унија? Путин верује да је Обамина администрација подржала демонстранте током московских протеста 2011/12, у нади да ће спречити његов повратак у Кремљ. С обзиром на то да је Кремљ оспеднут страхом у погледу „промене режима“, што захтевају САД, Бајденов став и став Американаца у случају Наваљни је за Путина тема од великог значаја.

То исто важи и за став нове америчке владе о пројекту гасовода Северни ток 2. Трампова администрација, уз подршку Конгреса, врши огроман притисак на Ангелу Меркел да одустане од тог скоро завршеног пројекта. Гасовод је за Кремљ инструмент економског притиска на Украјину, јер ће он Кијеву одузети значајан део прихода од транзита руског гаса.

Берлин се до сада опирао Трамповом притиску. Више европских политичара ми је рекло да би за Ангелу Меркел много лакше било да постигне компромис с Бајденом, него са актуелним америчким председником, којег у Немачкој баш и не воле.

Ако би се то догодило, био би то жесток ударац Путину. Али, овде се ради о томе да ли ће Бајден гасовод да постави као проблем или ће једноставно прећи преко тога. На сва та питања одговори ће стићи веома брзо, односно одмах по преузимању функције. Додуше, само под једним условом: да та спорна питања не затрпа америчка унутрашња политика или идеолошке борбе унутар Демократске странке. А то би заправо Владимиру Путину било најдраже.

Ево коме је Вучић јавно послао претећу поруку „маљем у главу“ и зашто! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА