Најновије

НАТО РАЗМАТРА УЛАЗАК УКРАЈИНЕ У АЛИЈАНСУ: Пољска асистира

О приступању Украјине НАТО-у разговараће се на самиту Алијансе у јуну, изјавио председник Пољске Анджеј Дуда, преносе РИА Новости.

Украјинска војска (Фото: Министарство одбране Украјине)

Према његовим речима, самит Северноатлантске алијансе ће се дотаћи „питања безбедности Украјине као такве, и с тим у вези - безбедности целе Централне Европе“. Дуда је додао да планирају Кијеву показати пут потребан за придруживање НАТО-у.

Поред тога, пољски председник је нагласио да ће се за недељу дана одржати самит „Букурештанске деветорице“, који укључује посткомунистичке земље Источне Европе - Румунију, Бугарску, Чешку, Мађарску, Словачку, Пољску, Естонију, Летонију и Литванију. Учесници такође планирају да разговарају о безбедносним питањима, укључујући „врло, веома важне теме“ Украјине и Белорусије.

Дуда је разговарао у Варшави на заједничком брифингу са украјинским председником Владимиром Зеленским, који је дошао у Варшавуи на прославу Дан Устава Пољске. Догађају су присуствовали и лидери балтичких држава.

Раније се у Литванији сматрало да ће Украјина моћи да се придружи НАТО-у и Европској унији за мање од 15 година.

Почетком априла, портпарол НАТО-а рекао је да ће Алијанса помоћи Украјини да развије своју војску и спроведе реформе, захваљујући којима ће Кијев моћи ефикасније да се креће у евроатлантском правцу.

О новој претњи Донбасу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА