Најновије

АНАЛИЗА ДР ИВАНА ПАЈОВИЋА: Шта је изазвало несташицу хране у Кини

Кинески грађани последњих дана у паници купују у великим количинама намирнице и производе најбитнијег животног значаја. У самопослугама се стварају огромни редови, са полица се купи све што се на њима налази, почеле су се појављивати и несташице. Кинеске власти за ситуацију оптужују непријатељски настројене спољне факторе, пандемију и климатске промене, али се ипак чини да је за све крива агресивна спољна политика саме Кине. 

Кина (Фото: Pixabay. com)

Пише: др Иван Пајовић

У Кини се уочава права паника, јер су цене основних производа узлетеле нагло навише, у односу на прошли месец чак 50 до 70%. Кинези праве залихе месних конзерви, суве хране и житарица. Најпопуларнија претрага на Интернету је: „Списак намирница за ванредне околности”. Управо по тако састављеним списковима разграбљена је роба из супермаркета. 

Колико год било чудно, такву панику испровоцирале су саме кинеске власти. Министарство трговине преко медија саветовало је грађане да направе залихе због наступајућих временских непогода, енергетске кризе и пандемије. Централне власти саветовале су локалним властима да направе залихе за наступајућу кризну зиму и управо је таква вест изазвала панику код грађана који су забринути да се криза може отргнути контроли. Кина је иначе веома зависна од увоза прехрамбене робе, а чини се да власти нису сигурне да могу обезбедити неопходну спољну опскрбу. Занимљиво је да у претходној години, у току највеће корона-кризе, ни такве панике, нити позива на прављење залиха није било. 

Старије генерације су у постојећој ситуацији уочиле опасност, будући да памте велике таласе кризе, па и глад. Још има оних који се сећају велике глади с краја педесетих година прошлог века која је однела милионе људских жртава, а која је испровоцирана поступцима тадашњег кинеског лидера Мао Це Тунга, који је решио да спроведе замисао звану „Велики скок напред”. У питању је била радикална кампања усмерена на утопијски преображај Кине из екстензивне аграрне земље у колективизовану и индустријализовану државу комунистичког типа. Замисао се завршила катастрофално уз незапамћену глад и страдање становништва. Чини се као да данашње власти Кине праве сличну грешку, очекујући од грађана да истрпе одређене недаће зарад светле будућности, чији долазак омета „подмукли Запад”. 

Веома значајну улогу у несташици хране игра ограничавање увоза из Аустралије. Кинеске власти су решиле да казне Аустралију која се дрзнула да стави свој потпис под захтев да се истражи узрок појављивања вируса Ковид-19. Као резултат – Кина је заправо казнила саму себе. Аустралија је један од највећих извозника меса, житарица и угља у Кину, роба од којих кинеско тржиште у многоме зависи, нарочито када је у питању месо, чија је производња у Кини недовољна. Настала је и енергетска криза, јер је Кина преполовила увоз угља из Аустралије, али није успела да нађе другог продавца тог енергента на светском тржишту. 

Важан фактор који је утицао на панику је агресивна реторика Кине у односу на Тајван. Велики број грађана сматра да власти сигнализирају становништву да прави залихе јер је на помолу рат. Кинези схватају да би у случају рата били још оштрије изоловани од остатка света. Очигледно да је тренутна ситуација изазвана искључиво понашањем кинеских централних власти и није последица спољног фактора или природних услова. 

Кина издваја милијарде долара за развој нуклеарног и ракетног наоружања, чак у пустињама прави макете америчких носача авиона који служе за вежбу како нападати праве бродове. У овој трци власт је очигледно заборавила на обичне грађане, који ће морати да плате цену агресивне спољне политике. 
Упркос спектакуларним макроекономским показатељима привредног раста, Кина показује низ слабости од којих је постојећа криза можда само врх леденог брега. Страх да ова земља може постати нови светски војни и економски  хегемон за сада изгледа неутемељен, будући да геостратешки противници Кине могу ову земљу угрозити на више начина, а један је најочигледнији – робни ембарго на основне животне намирнице и енергенте.

Остале текстове др Ивана Пајовића читајте ОВДЕ.

Текст је писан искључиво за портал Правда, преношење је забрањено без сагласности редакције.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА