Најновије

ТУВАНСКИ ФЕНОМЕН СЕ ШИРИ УКРАЈИНОМ Војни обавештајци Кијева на мукама (ВИДЕО)

Украјинска војна обавештајна служба у зони сукоба са руском војском, почела је да суочава се са неочекиваним потешкоћама. Конкретно, са „феноменом Туве“ .

Туви у руској војсци. (Фото: Принтскрин)

Обавештајци пресрећу размену радио порука између јединица руске војске, али не могу брзо да их разумеју и дешифрују. И не ради се о разликама између руског и украјинског језика.

Приликом размене радио порука, тувански везисти говоре само свој матерњи језик, наводи Телеграм канал Министарства одбране Русије.

„Користимо наш национални језик, односно тувски“, потврдио је Николај Чамјан, инструктор одељења за везе, „како у случају радио-пресретања непријатељ не би могао да разуме шта се говори“.

У Другом светском рату, све главне операције америчког маринског корпуса у Тихом океану од 1942. до 1945. укључивале су радио-оператере из индијанског племена Навахо. Све извештаје су преносили телефоном искључиво на свом матерњем језику. Идеју да се користи језик Навахо први је предложио ветеран Првог светског рата Филип Џонстон. И ова идеја је проверена у Првом светском рату, када је осам припадника племена Чокта служило као криптографи на европском театру операција.

Навахо криптографи су такође користили одређене трикове за рад. Реч за подморницу била је „гвоздена риба“ („беш-ло“), а вод – фраза „црна овца“ („дибе-ли-зини“), пошто такви концепти једноставно нису постојали у језику Навахо.

Поред тога, користили су још један принцип шифровања током преноса: приликом дешифровања порука на језику Навахо коришћено је само прво слово преведене речи. Реткост језика обезбедила је Пентагону тајност информација које се преносе путем ваздуха.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА