Најновије

Земљотрес на европској политичкој сцени: Победа Ђорђе Мелони у Италији

Победа Ђорђе Мелони и њене коалиције на изборима у Италији изазвала је општи земљотрес на европској политичкој сцени. Непоколебљива и храбра, доследна у својим политичким погледима, изгледа да се будућа италијанска премијерка не уклапа у досадашњи калуп европских политичара. И то је, чини се, оно од чега Брисел највише стрепи.

Кампања против Ђорђе Мелони и наводне опасности коју она собом носи за италијанску и европску политичку сцену почела је много пре него што су објављени прелиминарни резултати италијанских избора на основу којих води коалиција десних странака предвођена Браћом Италије на чијем је челу Мелони.

Тако је, на пример, Ларс Клингбајл, лидер немачких социјалдемократа прошле недеље оптужио Мелонијеву да се сврстала у ред „антидемократских“ политичара какав је, према његовом мишљењу, мађарски премијер Виктор Орбан.

Претње Брисела

Претње су ишле толико далеко да је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, претећим тоном, два дана пред изборе, нагласила како Брисел поседује „алате“ да се носи са владама које му нису по вољи.

Ништа није помогло – „коалиција десног центра“, како се у Италији назива коалиција у којој су Италијанска браћа чији је Мелонијева лидер стожерна партија, освојила је већину која ће јој омогућити да формира чисто десничарску владу – са Мелонијевом као првом женом премијером у историји Италије.

Сада, када је ситуација чиста и када су гласачи рекли своје, са разних европских страна стижу реакције, углавном негативне и углавном пуне неприкривеног страха. Основно питање гласи: како ће се одржати „европско јединство“ које очигледно почива на савезу глобалистичких, некада левичарских, а данас неолибералних странака, бриселске бирократске елите и политичке елите из САД?

Европа се мења

Листом сви европски медији наглашавају промене на европској политичкој сцени – у Француској је Марин Лепен освојила 41 одсто гласова, шведске демократе постале су друга по јачини партија у парламенту, док Фидес Виктора Орбана у Мађарској и Право и Правда у Пољској уживају подршку велике већине бирача.
Проблем са Италијом (и Ђорђом Мелони) је тај, што се ради о држави оснивачу Европске уније – Италија је још од формирања Европске заједнице за угаљ и челик укључена у европски пројекат, а победа Ђорђе Мелони може да значи радикалан заокрет у трећој највећој економији ЕУ.

Друго питање које се поставља је како су Италијанска браћа, странка која је 2018. освојила свега четири одсто гласова на изборима, успели да 2022. постану најјача политичка у земљи?

Италијани су подржали Мелонијеву јер их привлачи њена одлучност и оданост идеалима, наводи Нађа Урбинати, која предаје политичку теорију на универзитетима Колумбија у САД и Болоњи у Италији. Уз то, према њеним речима, Мелонијева још нема искуство у влади.

Представља се као способна, али не и арогантна жена. Завршава ствари и посвећена је, али без оног мушког адреналина који жуди за моћи, објашњава Урбинатијева за Гардијан.

Оно у чему саговорница Гардијана греши је да Мелонијева нема искуство у влади – била је најмлађи министар у историји Италије – обављала је дужност министра омладине у влади Силвија Берлусконија између 2008. и 2011.

Нема компромиса

За разлику од покрета „Пет звезда“, чије је вођство пристало на компромисе и ушао у коалициону владу, што је резултирало поделом у којој је лидер Ђузепе ди Мајо напустио покрет и придружио се левици, Италијанска браћа нису желели компромисе по сваку цену. Формирали су коалицију истородних партија, са Лигом Матеа Салвинија и Форца Италија Силвија Берлусконија, некада политичког ментора Мелонијеве.

У сваком случају, Мелонијева је до сада показала да од одређених приниципа не одступа и да неће одступити – то је чување националног идентитета, одбрана националних интереса и граница, као и традиционалне породице. У изјавама често оптужује левицу за доминацију над правосуђем и академским круговима.
За разлику од леве коалиције, која се залагала за прогресивне стопе пореза, Мелонијева и њена коалиција залажу се за увођење паушалног пореза од петнаест одсто. Али оно што остаје да се разреши јесте питање односа према пакету помоћи од скоро 200 милијарди евра из ЕУ.

Овај пакет, који је за Урсулу фон дер Лајен најважнији „алат“ у „дисциплиновању“ будуће италијанске владе, према ставовима лидера десне коалиције требало би да буде реформисан.

Ипак уз НАТО

Што се спољне политике тиче, Мелонијева је показала изузетну „флексибилност“ – док је 2018. поздрављала изборну победу Владимира Путина као представљање „недвосмислене воље руског народа“ и дивила се Бетину Краксију и Силвију Берлусконију као личностима које су се супротстављале политици Вашингтона, одмах на почетку руске специјалне операције у Украјини сврстала се на страну САД и НАТО.

Ипак, на Западу јој не верују много и питају се како ће се понашати с обзиром да оба њена коалициона партнера, Салвини и Берлускони, показују скепсу према антируским санкцијама (према Салвинијевим речима, антируске санкције Европу бацају на колена) и питају се какав ће бити став нове италијанске владе према предлогу новог пакета санкција.

Тактика вучјег чопора

У начину на који доноси одлуке можда се крије и разлог успеха Мелонијеве, али и Италијанске браће. Будућа италијанска премијерка често цитира изреку Радјарда Киплинга „Снага вука је чопор. Снага чопора је вук“. По том принципу се и понаша. Њен унутрашњи круг сарадника састоји се од људи које познаје још од када је као петнаестогодишњакиња почела да се бави политиком; ту су и њена сестра и зет.

Ђанбатиста Фацолари, сенатор и један од најближих сарадника Мелонијеве, за Политико објашњава да је снага „вучјег чопора“ управо у томе што се сви познају три деценије.

Током тог периода једни код других смо открили предности и слабости. Постепено је дошло до селекције, коме одговара да буде вођа, а коме не, рекао је он.
Међутим, оно што можда највише плаши бриселски естаблишмент јесте то што се Мелонијева не ограничава само на Италију.

Мелонијева има амбицију да представља модел, не само за Италију, већ за целу Европу. То је нешто ново (за италијанску десницу) у поређењу са оним у прошлости, навела је Нађа Урбинати за Гардијан.

И заиста, Мелонијева одржава активне везе са мађарским Фидесом, пољском Правом и правдом, шпанским Воксом.

Раније овог месеца, посланици Италијанске браће у Европском парламенту одбили су да гласају за резолуцију којом се политички систем у Мађарској осуђује као „хибридни режим изборне аутократије“, а прва честитка поводом победе Мелонијевој је стигла управо од Фидеса.

У овим тешким временима, више него икада су нам потребни пријатељи који деле заједничку визију и приступ европским изазовима, стоји у поруци.

Прошлог лета, Мелонијева је говорила на скупу Вокса у Марбељи, а Вокс ју је подржао током кампање у Италији. У одговору, Мелонијева је нагласила да су две стране повезане „међусобним поштовањем, пријатељством и лојалношћу“ док се нада да ће победа Италијанске браће дати Воксу подстицај за победу у Шпанији.

Како ће Русија одговорити ако њена територија буде нападнута након референдума сазнајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА