Најновије

ИСХОД РАТА У УКРАЈИНИ ДЕФИНИСАЋЕ 21. ВЕК: Шеф Пентагона о новом геополитичком поретку!

Амерички министар одбране Лојд Остин упозорио је да ће исход рата у Украјини обликовати геополитички поредак у свету у 21. веку!

Фото: riafan.ru

Он је поручио да су "стабилност и просперитет" угрожени због сукоба на истоку Европе.

Остин се обратио присутнима на безбедносном форуму у Халифаксу (Канада).

- Исход рата у Украјини ће помоћи да се дефинише курс глобалне безбедности на почетку 21. века. Ми у Северној Америци немамо опцију да се не умешамо. Стабилност и просперитет са обе стране Атлантског океана су угрожени. Руска војна операција је покидала правила међународног права захваљујући којима смо сви били безбедни - рекао је Остин.

Међународни поредак је термин који се често користи уз мрежу међународних институција у којима доминирају западне земље (Светска банка, Светска трговинска организација, Уједињене нације, Европска унија и НАТО), а које су регулисале глобалну дипломатију, трговину и сукобе од краја Другог светског рата. Коментаришући ову чињеницу, руски председник Владимир Путин је раније упозорио да ове организације, уместо да раде на добробити читавог човечанства, служе као инструмент "униполарне хегемоније" помоћу које Америка држи остатак света потчињеним.

- Руска инвазија на Украјину могла би да доведе до тога да аутократе широм света започну трку у развоју нуклеарног оружја. То може да доведе до опасне ере ширења нуклеарног наоружања - додао је Остин.

Шеф Пентагона је навео и да је помагање Украјини у националном интересу Сједињених Држава и да нема друге опције осим да се то настави јер је мало вероватно да ће мировни преговори почети ускоро. Остин је истакао да, упркос надмоћи у војном потенцијалу, Русија није успела да порази Украјину, коју сад очекује оштра зима, јер руске снаге настављају да врше ударе на инфраструктуру.

- Украјински народ ће радије бити без грејања и струје него што ће сести за преговоре с Русијом. Америка неће бити увучена у рат који је покренуо Владимир Путин, председник Украјине

Подсећамо, генерал Марк Мили, председавајући Здруженог генералштаба америчке армије, недавно је изјавио да Украјина има мале шансе да победи у рату и да би требало да искористи прилику и започне мировне преговоре с Москвом.

Овако се функционери лавовски боре за КиМ (ВИДЕО)

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА