Најновије

ЗЕЛЕНСКИ ИЗ МРАКА МОЛИ ЗА ОРУЖЈЕ: Кијев се жали због руских ракетних удара

Пред Саветом безбедности УН председник Украјине Владимир Зеленски је, путем видео-везе, критикујући Русију због оштећења енергетске инфраструкутуре, тражио ново оружја, пре свега западне ПВО системе.

Тако би и даље држао у мраку становнике Донбаса, с друге стране фронта.

На оптужбе из Кијева да Руси отежавају жвот украјинским грађанима, јер морају да живе у мраку и имају проблема са водом, у Москви кажу да украјинско руководство одлично зна да у таквим тешким условима већ осам година живе становници Доњецке и Луганске републике. Притом, украјинска артиљерија стално гађа далеководе и трафостанице у местима где живе Руси.

Неспорно је да су руске јединице оштетиле многе далеководе, трафостанице, термоелектране. У Москви не скривају да је најновији талас ракетних напада на украјинске енергетске објекте нека врста освете за то што су украјински војници убили 11 заробљених руских војника.

Али, министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба поручује да западне државе немају морално право да говоре да су се умориле од подршке Украјини. Уз девети пакет санкција Русији, он инсистира највише на захтевима за системима ПВО.

Но, на Западу се правдају да су њихови арсенали све празнији због помоћи Украјини. Видно пада ентузијазам за "бесконачну војну помоћ" Кијеву.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг ипак стално понавља како Украјини треба давати војну помоћ како би се дошло до "праведног мира" са Русијом. Американци обећавају Кијеву ударне дронове "греј игл", док је очито да је ЕУ лакше да пружа финансијску помоћ Украјини која је досегла 6,7 милијарди евра. Само пољски лидери предлажу да би најбоље било да се противваздушни систем, који је Немачка понудила Пољској, да Украјини ради одбране од Русије.

На резолуцију Европског парламента да се Русија призна као земља спонзор тероризма у Москви нико од водећих политичара није реаговао, јер сматрају да то нема никакву тежину.

Политичко представништво Русије при ЕУ оценило је резолуцију као апсурдну, додајући да она само јача конфронтацију са Москвом. Службена представница Министарства спољних послова Марија Захарова предложила је да се Европски парламент прогласи "спонзором идиотизма".

Истовремено, бивши председник и премијер Русије Дмитриј Медведев, сада заменик председника Савета безбедности РФ, демантовао је тврдње британских обавештајаца да су Руси потрошили залихе својих високопрецизних ракета. Британски обавештајци тврде како су Руси потрошили и иранске дронове. Али, Руси сада све више производе и својих дронова.

- Џабе се надају да ћемо остати без залиха. Имамо довољно ракета да гађамо све што намеравамо - казао је Медведев после обиласка фабрике ракета у Подмосковљу.

Где нестаје руски гас?

Руски гигант "Гаспром" запретио је да ће смањити обим транзита гаса кроз Украјину, јер је примећено да "нестаје" онај намењен Молдавији. Гас улази у Украјину преко станице "Суџа", а кад улази у Молдавију стижу мање количине. "Молдавија гас" је платила део гаса који је добила у новембру. Тренутно се у Европи хиљаду кубика гаса продаје за 1.280 долара.

У Украјини категорично тврде да не краду гас намењен Молдавији и да су јој испоручене све количине које су ушле преко гасне станице "Суџа". У министарству енергетике кажу да остављају део гаса у Украјини као резерву.

Потпредседник владе Молдавије Андреј Спину је изјавио да су у Кишењеву одлучили да своје резерве чувају у украјинским складиштима гаса. Тврди да имају у складиштима више од 200 милиона кубних метара гаса.

Спречена диверзија "Јужног тока"

Федерална служба безбедности Русије саопштила је да је спречила диверзију на гасоводу у Волгоградској области. Тај гас тече ка обали Црног мора одакле се транспортује за Турску, а затим Европу. Ухваћени су грађани Русије које је врбовала украјинска тајна служба да би се бавили диверзијама. Пронађене су четири магнетне мине, четири килограма експлозива…

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) Руски херој из "Вагнера" бира смрт како не би био заробљен од украјинaца

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА