Најновије

СНИМАК КРУЖИ ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА! Започета испорука немачких тенкова и борбених возила? (ВИДЕО)

Обећана помоћ Немачке уочена на путу за Украјину

Фото: Принтскрин

На друштвеним мрежама освануо је снимак за који се тврди да је начињен у Пољској и на коме се види теретна комопозиција на којој су натоварени тенкови Леопард 2 А6 и борбена возила пешадије Мардер, које је Берлин обећао Кијеву у оквиру војне помоћи.

Наводно терента композиција се помера према граници Украјине и Пољске. Иначе Немачка је донирала Украјини 40 борбених возила пешадије од чега ће 20 примерака доћи из редова Бундесвера, док ће осталих 20 испоручити из арсенала Рајанметал.

Борбено возило пешадије Мардер

Немачка је крајем 1950 тих година прошлог века започела развој новог борбеног возила пешадије које је требало да послужи као база за више варијанти оклопних возила: оклопни транспортер, борбено возило пешадије, ловац тенкова, извиђачко возило, ПВО. Прва оклопна возила под именом Мардер-куна испоручени су Бундесверу 1970. године. Основно наоружање овог борбеног возила пешадије је аутоматски топ калибра 20 мм Мк 20 РХ 202 који испаљује више врста муниције.

На основу базног возила произведено је више варијанти: Мардер А1А мардер/Драгон, мардер 1 А 2, А3, А4 и А5 последња у низу модификација коју добија украјинска војска. На куполи се налази и спрегнути пушкомитраљез МГ3 7,62 мм.

Тактичко технички подаци

Намена: извиђање, противоклопна борба, транспорт;

Посада: 3 члана, командир и нишанџија у куполи борбено одељење од 7 војника поздаи

Димезије: дужина 6,88 м, ширина 3,38 м, висина 3 м,

Тежина: 33, тона

Акциони радијус 600 км

Наоружање: топ калибра 20 мм, 35 мм, лансер-портиоклопна ракета Милан

Леопард 2А6

Леопард 2 А6 је стандардна верзија тенка Леопард 2 коме је повећана ватрена моћ и модернизовани одређени системи који тенку побољшавају борбене могућности и повећавају ефикасност борбеног деловања и тиме смањују оптерећење посаде. Зато стручњаци верзију А6 која је почела да се производи 2001. године сматрају да спада у три најбоље модернизације тенка на свету.

Тенк има нови топ РХ 120 мм Л/55 који омогућава већу енергију барутних гасова од 7.000 бара, већу брзину пројектила 1750м/с и већу ефикасност гађања на даљинама до 3.5 км кад тенк стоји и 2,5 км док је тенк у покрету. Животни век тенковске цеви износи 700 испаљених тенковских граната.

Пробојност нових пројектила је већа за 30 посто АПФСДС-Т ДМ53 пробије хомогени челични оклоп дебљине 700-740 мм на даљини од 2 км. Гранате ДМ53-А и ДМ 63 ЛКЕ са барутним пуњењем независно од спољне температуре се могу користит у температурним распонима од -46 до +63 степена целзијусова.

Кумулативна граната ДМ 12А2 је намењена уништавању оклопних циљева на даљинама од 3,5 км. Граната је пуњена деловима челика и тешких метала. Систем за управљање ватром састоји се од нове осматрачке справе ЕФЕС -18 и помоћне ФЕРО З-18, командирове ПЕРИ-Р17А2-свој-туђи, ласерски длајиномер да филтером за заштиту очију нишанџије, термални ноћни канал за даљине до 2 км, систем за ласерско означавање ЛИРД.

Чланови посаде тенка имају екране који приказују све битне информације за функционисање тенка. Тенк има уграђен и ТИУС систем за контролу информација у који се сливају сви подаци потребни посади за деловање у реалном времену. На екрану комуникацијско-информационог система приказује се и дигитална карта ратишта.

Пасивна заштита тенка идентична је оној на верзији А 5, а у склопу те заштите уграђен је ефикаснији систем за проветравање мотора за смањење ИЦ одраза тенка. Маскирна боја олакшава кмауфлажу, а резервоар за гориво обложен је са посбеном масом. Тенк је задржао одличне маневарске особине захваљујући побољшању на тенковском мотору.

Верзија А6 постоји у две подверзије 2А6ЕX извозна и 2А6 са противминском заштитом због које му је стандардна маса повећана за 2 тоне. Због повечања масе тенк је доио нови моторо МБ 873-Ка501 јалине 1320кW или 1.800 коњских снага.

Напад тактичким нуклеарним оружјем на украјинске трупе код Запорожја као све реалнија могућност

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА