Најновије

ОВО ЈЕ "КРИТИЧНА ТАЧКА" РАТА У УКРАЈИНИ! Кина упозорила на велику опасност

Сукоб у Украјини ће ескалирати, ако мировни процес не почне ускоро, рекао је кинески министар спољних послова Ћин Ганг.

Фото: Принтскрин

Борбе између Русије и Украјине су достигле "критичну тачку", рекао је Ћин током своје годишње конференције за новинаре у Пекингу у уторак.

„Или ће доћи до прекида непријатељстава, обнављања мира и кретања ка политичком решењу, или ће се долити уље на ватру, криза ће се проширити, а ситуација ће измаћи контроли“, упозорио је он.

Дипломата је истакао да је сада време за "смиреност, здрав разум и дијалог", инсистирајући да разговори "треба да почну што је пре могуће".

Током преговора треба поштовати легитимне безбедносне бриге свих страна, јер је то једини начин да се постигне дугорочни мир и стабилност у Европи, рекао је он.

Ћин је такође изразио жаљење што су претходни покушаји покретања мировног процеса за окончање сукоба били „више пута поткопавани“.

"Постоји 'невидљива рука' која гура сукоб ка ескалацији и покушава да искористи украјинску кризу да служи одређеној геополитичкој агенди", рекао је он.

Москва је више пута говорила да је сукоб у Украјини „прокси рат“ који против Русије воде САД и њени савезници из НАТО-а, који Кијеву обезбеђују оружје, средства и обавештајне податке.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је прошле недеље поновио да је Москва спремна да размотри мировне предлоге „који су направљени из искрене жеље да се пронађе политичко решење“ за кризу. Међутим, Лавров је истакао да од прошлог марта није било тако озбиљних мировних понуда ни од Кијева ни од његових западних присталица. Напротив, „Украјина се убеђује да настави борбе“, рекао је он.

Током своје конференције за новинаре, Ћин је говорио и о значају односа Русије и Кине. Током прошле године, Пекинг је одолео притиску Запада да осуди и санкционише Москву, док је доследно позивао на мирно решавање кризе.

„Што је свет турбулентнији, то би кинеско-руски односи требало стабилније да напредују“, рекао је кинески министар дипломатије.

Сарадња између Пекинга и Москве „даће подстицај за мултиполаризацију света и демократију у међународним односима; Кроз то ће се обезбедити глобална стратешка равнотежа и стабилност“, навео је он.

О стању у Бахмуту прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА