Најновије

СРБИЈА ПОСЛАЛА ПОМОЋ СИРИЈИ: Укупна вредност око милион евра

Влада Републике Србије послала је грађанима Сиријске Арапске Републике, погођеним катастрофалним земљотресима, 105 тона хуманитарне помоћи укупне вредности од око милион евра.

Дамаск (Фото: РИА Новости)

Овај контингент помоћи чине лекови, медицинска опрема и санитетски материјал у вредности од 71.904.428 динара, затим храна у вредности од 20.916.687 динара, шатори, агрегати, ћебад, средства за хигијену, као и друге потрепштине неопходне грађанима Сирије, саопштила је Влада Србије.

Помоћ је обезбеђена у сарадњи са Републичком дирекцијом за робне резерве, РФЗО, МУП-СВС, Црвеним крстом Србије, Комесаријатом за избеглице и миграције, као и домаћим компанијама.

Отпремању помоћи, која је ноћас послата грађанима Сирије, присуствовао је министар унутрашњих послова Братислав Гашић са амбасадором Сирије у Србији Басемом Џаманом Агом.

Влада Србије је већ одобрила помоћ у износу од милион евра која је уплаћена Сирији. То није све. У овом тренутку у магацинима за пријем хуманитарне помоћи коју обезбеђује Влада, али и грађани и домаћа привредна друштва, остало је још близу 100 тона помоћи, која ће бити отпремљена Сирији друмским и морским превозом", нагласио је Гашић.

Он се захвалио грађанима Србије и привредним друштвима који су још једном показали велико срце, јер такође несебично помажу грађанима Сирије и Турске слањем СМС порука.

Додао је да је наша обавеза да помогнемо, као што су и други помагали нама када нам је то било неопходно.
Министар је указао и да је пре десет дана специјалним летом Ер Србије упућен први контингент помоћи у виду седам тона робе, прехрамбених производа, као и млека у праху које је донација из Републичких робних резерви, а да је српска влада обезбедила сличан пакет помоћи и Турској, која је у највећем делу већ отпремљена кроз свакодневну сарадњу Оперативног тима, амбасаде Републике Турске и Туркиш Ерлајнса.

"Наставићемо да помажемо угроженим подручјима и убудуће, јер је Србија чврсто уверена да су толеранција, помоћ слабијима и онима у невољи, као и међународна сарадња уместо сукоба, прави пут за изградњу бољег и праведнијег света за све људе на планети земљи", поручио је министар Гашић.

Амбасадор Сирије у Србији Басем Џаман Ага захвалио се Влади Србије и министру Гашићу који су омогућили слање пошиљке угроженом становништву у његовој земљи.

"Ова пошиљка, односно резултат овог рада, свакако не би био могућ да није овако добре сарадње српске владе и сиријске амбасаде. Ово је веома значајна пошиљка која ће значити људима у било ком смислу, као и медицинска помоћ, али и за њихово збрињавање, јер су сада без крова над главом", поручио је амбасадор Сирије Басем Џаман Ага.

Влада Србије основала је Оперативни тим за координацију хуманитарне помоћи за Републику Турску и Сиријску Арапску Републику, са задатком да координира прибављање информација о њиховим потребама у роби, одређивање врсте, количине и приоритета упућивања робе и начинима транспорта робе, као и слање новчане помоћи прикупљене од стране физичких и правних лица преко посебних хуманитарних бројева мобилних оператера на територији Републике Србије, односно друге прикупљене новчане помоћи.

У жељи за додатну помоћ, али и поштујући жељу грађана, Влада је у сарадњи са Црвеним крстом Србије отворила хуманитарни СМС број 1004, и сва средства прикупљена на овај начин биће донирана Црвеном полумесецу Сирије кроз механизам Међународног црвеног крста и црвеног полумесеца у Женеви.

Отворен је и СМС број за уплаћивање помоћи Турској - 1003, наведено је у саопштењу Владе Србије.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА