Најновије

Ђоковић победио аустралијске власти – одбијен захтев за укидање визе и депортацију!

Суд у Мелбурну поништио је одлуку Федералне владе Аустралије о депортацији Новака Ђоковића. Ђоковићеви представници изнели су жалбу на одлуку Владе, аргументовано је одбранили и потврдили да је Новак имао комплетну документацију за медицинско изузеће, због чега је судија Ентони Кели пресудио у његову корист. Борба светског "броја 1" са аустралијским властима још није готова, али је направљен велики корак ка наступу на предстојећем Аустралијан опену.

Судија Ентони Кели донео је одлуку јер нису постојали разлози да Ђоковићу буде укинута виза и затражена депортација.

Дат је рок од 30 минута да се Новак пусти из притвора у мигрантском хотелу и да му се врате све ствари.

Саслушање је каснило више о пола сата, а обележили су га технички проблеми и константни прекиди преноса.

Први су реч имали Ђоковићеви представници, односно адвокат Николас Вуд, који је прво оптужио представника Владе за "потпуни недостатак доказа" у делу обавештења у којем је морао да објасни због чега постоје разлози за укидање визе.

Вуд је навео да је Новак приликом укрцавања у авион у Дубаију изнео да има контраиндикације и да има право да тражи медицинско изузеће. По закону о биолошкој безбедности свако од путника мора да се изјасни да ли је вакцинисан, невакцинисан или медицински контраиндикован. Такође, не мора да достави доказе, али Вуд је истакао да је Ђоковић то свакако учинио.

Правни тим српског тенисера потврдио је да је Ђоковић комплетну потребну документацију доставио и пре него што је сео у авион, након чега је расправљано о путној документацији, коју је попунио његов агент.

Тада се догодио један од најважнијих тренутака на суђењу, пошто је судија Ентони Кели поставио питање зашто тај документ није прихватио делегат који је донео одлуку о укидању визе.

"Професор и еминентни лекар су одобрили подносиоцу захтева медицинско изузеће. Штавише, то медицинско изузеће одвојено је дала и додатна независна експертска комисија коју је основала влада Викторије и тај документ је био у рукама делегата. Оно што ме узнемирује је тренутак када се питам: 'Шта је овај човек више могао да уради?", рекао је судија Кели.

На ред је дошла тема вакцинације српског тенисера, након чега и расправа о томе како су делегати граничних снага поступали са Новаком током целоноћног испитивања на аеродрому Туламарин. Усменом излагању придодат је и транскрипт дешавања у којем је описано узнемиравање светског "броја 1".

Када је Ђоковићев правни тим завршио, на ред је дошао тужилац Кристофер Тран који је, упркос одређеној сатници, тражио реч пре паузе.

Он је аргументовао случај Владе кроз тумачење правних принципа, за разлику од аргумената на основу чињеница, па истакао да не постоје докази да су службеници граничне полиције вршили притисак на Ђоковића.

Наставак суђења после паузе каснио је додатних пола сата, а када се очекивало да почне, тужилац Тран је затражио додатно време, после чега је судија продужио боравак Ђоковићу у Аустралији до 20.00 по локалном, односно 10 часова по средњоевропском времену.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА