Најновије

Бошко Обрадовић: У недељу имамо прву прилику да поразимо власт

На данашњој конференцији за медији одржаној у канцеларији градског одбора Двери у Чачку, на тему предстојећег референдума говорили су Бошко Обрадовић – председник Српског покрета Двери, др Владимир Димитријевић – председник Политичког савета Двери, примаријус др Милан Рогановић – председник градске организације Двери у Чачку и Братислав Симовић из удружења „Не дамо дедовину“.

- У недељу на референдуму сви грађани Србије који су опозиционо оријентисани имају прву прилику да поразе власт. Има ли веће мотивације за сваког правог опозиционара да изађе на референдум и гласа против промена Устава од тога да у недељу вече осване вест да је власт после 10 година први пут побеђена? Зар то не би био најбољи увод за изборе 3. априла и смену актуелне власти? Не постоји нити један ваљан разлог за овакву промену Устава. Одлука је донета у једнопартијској Скупштини без опозиције и без јавне расправе, закон о референдуму је мењан два пута два месеца пре референдума, што се не ради никад и нигде у демократском свету, избор судија и тужилаца се измешта из руку народних представника и предаје у ко зна чије руке, па се више неће судити у име народа већ у ко зна чије име. Укинут је цензус од 50% изашлих од укупног броја бирача у Србији да би референдум успео, а апсолутно је недопустиво да се највиши правни акт једне државе мења мањинским бројем гласова. Ако то овога пута прође, шта је следеће? Да ли ће власт онда да нам на исти начин наметне и избацивање преамбуле о КиМ из Устава Србије или Рио тинто и отварање рудника литијума? Да бисмо то спречили, позивам све грађане Србије, без обзира на наше идеолошке и политичке поделе, па и без обзира да ли су за власт или опозицију, да се на референдум изађе и гласа против уставних промена! О Уставу и потенцијалним променама можемо да разговарамо тек кад Србија поново буде слободна и демократска земља, уз озбиљну јавну расправу и договор, а не под притиском и уценама из ЕУ и у потпуно недемократској процедури као што је сада случај. Не дамо Устав! Српски Устав није на продају! Ми нисмо колонија и банана држава у коју желе да нас претворе већ независна и суверена земља. Зато у недељу сви на гласање да јасно и гласно кажемо НЕ овој власти и променама Устава – рекао је Бошко Обрадовић. 


 
Др Владимир Димитријевић подсетио је да је судска власт, по Уставу Србије, независна.

- Никаквих потреба, осим диктаторских налога из Брисела за промену Устава која се тиче судске власти, није било. Зато Српски покрет Двери, као Уставобранитељски покрет, позива на надстраначко окупљање око одбране Устава. У овом тренутку нису битне политичке разлике, битно је да се одбрани Устав Србије од насиља које је само увод у следеће тачке измене Устава, пре свега оних које се тичу КиМ у саставу Србије. Зато је веома важно да сви 16. јануара гласамо против промене Устава. Одбранивши данас Устав, ми ћемо одбранити и КиМ у Уставу, а самим тим даћемо нову снагу српском националном препороду. Изађимо у недељу, 16. јануара на референдум и рецимо НЕ недемократском и лажном предлогу актуелне власти у Србији – рекао је Димитријевић.


 
Примаријус др Милан Рогановић је позвао све да изађу на референдум за промену Устава и да гласају против промене Устава.

- Заокруживањем НЕ, сви постајемо Уставобранитељи. Разлога за НЕ је више, а пре свега то је притисак ЕУ на садашњу власт која је и пре свог формирања обећала Бриселу промену Устава. По садашњем Уставу, правосудна власт и јесте независна. Проблем је у томе што је актуелни режим укинуо ту независност и партијски узурпирао целокупни правосудни систем. Овај референдум може покренути и друге референдуме, као што је брисање из Устава преамбуле која каже да су КиМ саставни део Србије, затим увођење обавезних ковид пасоша и вакцина или омогућавање „Рио Тинту“ да и даље несметано угоржава нашу животну средину. Зато треба да изађемо на предстојећи референдум и одлучно да кажемо НЕ промени Устава рекао је он.
 
Братислав Симовић каже да се бори за очување Устава Србије, у оном облику какав је донет 2006. године, а који гарантује целовитост Републике Србије.

- На референдуму треба да кажемо НЕ из разлога јер је судство већ независно по важећем Уставу. Зашто судови не користе то своје уставом загарантовано право? Судство је једна од три гране власти које се међусобно контролишу и долазе из суверености која припада народу. Позивам народ да искористи ту своју сувереност и гласа против промене Устава – рекао је он.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА