Најновије

"Русија ће бранити српски народ у БиХ"

Професор геополитике др Срђан Перишић професор каже за "Новости" да очигледно Американци желе да отворе сукоб у БиХ и на Балкану и на све начине у то покушавају увући српски народ и Републику Српску.

Руска војска (Фото: Јутјуб)

– Американци могу да потпале ватру сукоба у Украјини и БиХ. И тога су свјесни. БиХ и Ухкрајина су њихове главне мете у Европим, а које требају послужити за обрачун с аРусијом. Казахстан је био пробни балон али су Руси одлично реаговали, каже професор Перишић.

Када се говори о БиХ, он истиче да је на терену присутна класична замјена теза гђе Американци покушавју представити Републику Српску као реметилачки фактор, док се игнорише ратна реторика Сарајева, СДА и њихових паравојних јединица које марширају кроз БиХ.

Према његовимн ријечима БиХ се не може посматрати у локалном контексту веч као дио игре великих сила на Балкану и у Европи.

– Баклан би мога бити центар окршаја САД и НАТО, са једне стране и Русије са друге стране. Американци су процијенили да руски утицај јача на Балакну и покушаће га спречити. План је очити да се појачају напади на српски народ и Републику Српску. Оно што никако не треба заборавити, а тога су и Американци итекако свјесни, јесте да ће Русија бранити српски народ у БиХ и на Балкану уколико САД покрене ратне акције на овом подручју а које се према садашњим порука намјеравају усмјерити против Републике Српске. Ово је јасно и САД и НАТО, истиче Перишић.

Он истиче да Вашингтон већ две деценије покушава срушти Дејтонски споразум и развалити БиХ, а да се сада приближавају овом циљу уз помоћ Сарајева, а које очигледно не види да ће међу највећим губитницима уколико с ераспакује Дејтон бити бошњачки народ.

– Нажалост у БиХ може доћи до сукоба јер је слична реторика као ових дана коју имамо из Сарајева била и 1991 године. Нико није веровао тих година да ће доћи до рата али је дошло. И ратна реторика је тада побједила разум, а Вашингтон је и почетком деведестих подржао ратнихушкачку реторику, поручио је професор Перишић.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА