Најновије

Црна Гора увела санкције Русима

Црна Гора је подржала одлуку ЕУ да уведе санкције представницима руске Вагнер групе.

Наиме, Европска унија тврди да је Вагнер група одговорна за озбиљне повреде људских права у Украјини, Сирији, Централноафричкој Републици, Судану и Мозамбику.

Црна Гора је подржала одлуку ЕУ након оптужби да раде на подривању суверенитета и територијалног интегритета Украјине, наводи се у саопштењу високог представника ЕУ за спољну политку и безбедност од 14. јануара.

Санкције које су уведене подразумевају забрану путовања и замрзавање имовине, преносе подгоричке Вијести.

Савет је 13. децембра 2021. године, стоји у саопштењу, усвојио Одлуку (ЦФСП) 2021/21961 о измјенама и допунама Одлуке 2014/145/ЦФСП.

Одлуком Савета се, како се напомиње, мења списак лица, субјеката и тела који подлежу рестриктивним мјерама, како је наведено у анексу одлуке 2014/145/ЦФСП, додавањем три особе.

“Земље кандидати, Црна Гора и Албанија, те ЕФТА држава Норвешка, чланица Европског економског простора, као и Украјина, придружују се овој одлуци Савета. Они ће обезбедити да њихове националне политике буду у складу са овом одлуком Савета. Европска унија прима на знање ову посвећеност и поздравља је”, наводи се у саопштењу високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност.

У одлуци Савета ЕУ од 13. децембра прошле године, пише да треба додати три лица на листу санкционисаних, преноси портал РТЦГ.

“С обзиром на умешаност Wагнер групе, неинкорпорисаног војног субјекта са седиштем у Русији, у акцијама које подривају и угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине, посебно у Донбасу, Савет сматра да на списак лица, субјеката и лица треба додати три лица”, наглашено је из у одлуци Савјета ЕУ.

Та три лица су, према наводима из Службеног гласника ЕУ, Димитриј Уткин, оснивач и официр Wагнер групе, Денис Каритонов, повезан са Вагнер групом и Сергеј Шербаков, за кога се такође тврди да је повезан са Вагнер групом.

Европска унија тврди да је Вагнер група одговорна за озбиљне повреде људских права у Украјини, Сирији, Централноафричкој републици, Судану и Мозамбику.

Русија оптужбе негира, а руски председник Владимир Путин наводи да приватни војни извођачи имају право да раде и остварују своје интересе било где у свету све док не крше закон.

Извор:Webtribune.rs
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА