Најновије

Курти над Србима врши медицинску тортуру

Људска права су укинута у најстроже чуваном затвору у Подујеву, а адвокати и породице притворених Срба с разлогом су озбиљно забринути за њихово здравље.

Док режима Аљбина Куртија истиче кандидатуру за чланство у Савету Европе, тврдећи да поштује људска права, у чему има подршку с бројних западних адреса, услови у затвору у селу Грдовац код Подујева, једном од најстроже чуваних на Космету, један су од примера да је истина потпуно супротна од таквих тврдњи.

На третман се жали све већи број српских затвореника. Посебно они чије је здравље и пре утамничења било нарушено доживљавају праву "медицинску, тачније лекарску тортуру".

То за "Политику" истиче Милан Костић, братанац Зорана Костића (74), који је ухапшен у септембру прошле године.

Зоран Костић је ухапшен испред своје куће, пошто је на позив радника приштинског КЕДС-а позван да, наводно, с њима очита бројило. Уместо провере утрошка струје, ту су га већ чекали специјалци косовске полиције и ухапсили га.

"Ово је једноставно се може рећи, права катастрофа. Не само мој стриц, који је тежак срчани болесник, већ и остали затвореници који су и пре притварања имали дебелу здравствену документацију о болести, доживљавају лекарску тортуру", каже Милан Костић.

Он објашњава да његов стриц, који је пред судију изведен тек после седам месеци, у априлу, где га осамдесетогодишњи Албанац није оптужио, већ је само рекао да је 'био у групи', последњих месеци не може на ноге.

"На суђења га воде затворски чувари, а када су посете, увек је у пратњи бар једног српског затвореника јер сам не може ни два метра", каже нам Милан Костић, иначе и председник Привременог већа oпштине Вучитрн.

Огорчено додаје да је под знаком питања које лекове његов стриц добија.

"Дају му шаку лекова, а он ни код куће није сам знао шта да пије, док му укућани не објасне. Позивам представнике међународне заједнице, Црвеног крста, Еулекса Унмика, али и представнике Светске здравствене организације да посете затвор у Подујеву и сами се увере какав третман има не само мој стриц већ и остали Срби који су болесни, а према којима се крајње нехумано односе", наводи Костић.

Он додаје да су "Србима који су сами у ћелији, недавно одузимали ствари, па су тако, рецимо, ако је неко имао две тренерке једну одузели, а одузимали су чак и укрштенице".

Да је здравствено стање Костића "изузетно тешко" за "Политику" каже и адвокат Предраг Миљковић, који заступа Костића, једног од најугледнијих привредника не само у Прилужју већ и на територији централног Космета, а за којег је одбрана више пута нудила јемство, али и безуспешно тражила да га прегледа неко од специјалиста, тачније кардиолог, и да му се ураде све медицинске претраге. 

Иначе, адвокат Миљковић, који заступа и Б.Т, осумњиченог да је наводно учествовао у догађајима у Бањској 24. септембра прошле године, за "Политику" је поновио да ће "одбрана и породица од суда да траже лекарску документацију с обзиром на то да и после седам месеци његов клијент има шипку у нози, па се с правом сумња на неадекватан медицински третман". 

На лекарски третман у затвору у Подујеву својевремено се жалила и породица Слађана рајковића (53), указујући да је он у притвору смршао око 30 килограма.

У затвору у Подујеву је и Драгиша Миленковић (53), некадашњи чувар затвора у селу Дубрава, који се као и Трајковић терети за наводни ратни злочин, а који је дугогодишњи дијабетичар. Породица Миленковића, који је ухапшен прошле године на лето, али и одбрана су захтевали да му суд одреди блажу меру, односно кућни притвор како би имао адекватно лечење, али се суд о захтеве оглушио. 

У затвору у Подујеву међу притвореним Србима које су Куртијеви специјалци ухапсили у последњих годину дана налази се и Жарко Зарић (70) из села Љубожда код Истока, који је такође лошег здравственог стања.

Упркос свим тим примерима, упитно је када ће се и да ли ће се међународна заједница и лекарска удружења, али и хуманитарне организације позабавити случајевима заточених, а болесних Срба, којима родбина доставља искључиво лекове с "косовском декларацијом", јер су они са српском, на које су навикли, забрањени. 

ПУТИН ОСУЈЕТИО НАЈВАЖНИЈУ АМЕРИЧКУ МИСИЈУ: Тајни план усмерен против...

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА