Најновије

"Вучић је урадио све што је могао да Резолуцију 1244 „избледи, поцепа и изгуби“. Американцима је важно да Косово уђе у НАТО"

Бивши шеф Мисије СРЈ у Вашингтону и учесник дејтонских преговора Небојша Вујовић изјавио је у Дану уживо да председник Александар Вучић и он "имају само једну сличну ствар". "А то је да смо обојица били у ономе што се данас зове Северна Македонија, кад је Србија била у најтежим ситуацијама", каже.

Према његовим речима, „осетио је још пре месец дана да Вучић иде у правцу капитулације“.

„У правцу предаје најважнијих папира које Србија поседује, а то је резолуција СБ 1244. Вучић и ја имамо само једну сличну ствар, а то је да смо обојица били у ономе што се данас зове Северна Македонија, у тренутку кад је Србија била у најтежим ситуацијама. Ја сам под НАТО шаторима на прашњавим металним столицама од 5. до 9. јуна у политичком делу Кумановског споразума, преточеног у Резолуцију 1244 сачувао Косово као интегративни део Србије, односно СРЈ, он је целим својим наступом монополизовао преговоре, све је урадио што је могао да тај папир избледи, да се поцепа и изгуби“, каже.

Каже да је Вучић, с друге стране, такође био у Северној Македонији, „у одајама Јосипа Броза“.

„На разговорима 18. марта у Охриду, остварио све што им је обећао 27. фебруара у Бриселу. Србија као држава је повукла све своје државне атрибуте са Косова и сада је отишла“, каже.

Одговорио је председнику Вучићу и демантовао „оптужбе да је опљачкао Хемофарм и југословенску амбасаду у Вашингтону“.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изразио је уверење да би примена Споразума о путу ка нормализацији односа Косова и Србије отворила врата за признање косовске независности од пет чланица Европске уније које то нису учиниле.

Како каже Вујовић, његов је циљ да тих пет држава призна Косово и тиме се затвори прича и Косово прими у НАТО.

„А да ли ће Косово ући за пет, 10 или 15 година у УН, њима то није важно, важно је да уђе у НАТО“, каже он.

Бечка конвенција је, подсећа он, јасна – изјава председника државе је довољан гарант.

„Знамо шта пише у документу из Брисела и у мапи имплементације споразума да Србија неће чинити ништа да спречи чланство Косова у међународним организацијама“, каже.

Истиче да је неувођење санкција Русији ослабило позицију Србије у међународној заједници.

„Ти људи не могу да схвате да Србија не следи политику прикључења санкцијама Русији. То што је Хил урадио видим као етички и морални гест и поруку да Америка жели да захвати Србију“, каже.

Проблем је, како истиче Вујовић, „што је Србија на путу на који је Вучић њу гурнуо“.

„Мора акробатски да одигра позитивно, први корак морају да буду санкције Русији, у противном ми ћемо се учаурити још дубље, нећемо искористити овај позитиван Хилов сигнал“, каже он.

Како је рекао, „Ивица Дачић је човек који је нон стоп на власти“.

„Он ће све да учини да буде на власти, и ако гурне СПС у овај покрет, он гура СПС у политички реквијем, кога ће он да приволи да пређе у тај покрет, тај покрет је покрет за спас Вучићеве коже, то се види из авиона“, каже.

Вујовић мисли да се „Курти оснажио“.

„Види да има још степеник, два до уласка у НАТО. Има још простора за преговоре, али Вучићевим вођењем, простор је све мањи“, каже Вујовић.

Снимак разбијања украјинске војне колоне код Бахмута (ВИДЕО)

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА