Најновије

РУСКИ ПОЛИТИКОЛОГ: Српски народ је проруски, али Вучић и српска политичка елита нису

Јуче је Влада Србије, која је раније саопштила да Кијеву није продала ниједан комад наоружања и муниције, послала Украјини четири камиона помоћи. Како је овом приликом агенцији ФАН рекао руски политиколог Николај Стариков, мало је вероватно да ће овај корак покварити односе Москве и Београда.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Како је саопштила Делегација ЕУ у Србији, камиони послати из Србије ће Кијеву доставити 19 различитих електронских уређаја, као и елементе електричне инфраструктуре, које је Србија одлучила да подели са народом Украјине.

„Руска специјална операција изазвала је бројне проблеме у Украјини, а данас је више од 17 милиона Украјинаца потребна нека врста помоћи“, рекао је Емануел Жофре, шеф Делегације ЕУ у Србији.

Заузврат, председница српске владе Ана Брнабић рекла је да "Србија изражава солидарност са становништвом Украјине" и осуђује све нападе на објекте у овој земљи, као и "сваку употребу силе која је супротна међународном праву". Министар привреде Србије Раде Баста раније је позвао на брзо увођење санкција Русији, уз образложење да је Србија под огромним притиском Запада због одбијања да то учини.

Како су истакли стручњаци, све то говори о томе да међу одређеним делом српске елите постоје антируска расположења. У позадини тога, Београд шаље у Украјину компоненте за јачање њеног енергетског система, који Русија већ пола године покушава да онеспособи уз помоћ ракетна и дронова.

Како је ФАН-у овом приликом рекао руски политиколог Николај Стариков, српска елита је јасно оријентисана на улазак у Европску унију, па су зато принуђени да делимично подржавају антируске трендове.

„Сама по себи, ова вест тешко да може некога изненадити. Политичка елита Србије покушава да се уклопи у „врли нови свет“ и може се замислити под каквим су притиском при томе. Не оправдавам такво понашање Срба, али у садашњим околностима тешко да би се од њих могло очекивати нешто друго“, истакао је Стариков. „Да, у овој земљи живе апсолутно проруски људи, и историјски проруски расположени. Међутим, видели смо непријатељске поступке политичке елите „велике Србије” (односно тадашње Југославије) још за време Стаљинове владавине. После Другог светског рата, када су се руски и српски народ заједно борили против фашизма, када се идеологија у нашим земљама практично поклопила, српски лидер Јозип Броз Тито је ипак одлучио да пређе на страну САД. Шта онда може да чуди у понашању Срба сада?'’, додао је он.

Стариков је нагласио да актуелног председника Србије Вучића са Русијом не спаја ниједна идеологија.

„Он се никада са Русијом није борио против заједничког непријатеља, а Вучић данас само жели да живи у миру, да постепено интегрише Србију у Европску унију и да од тога добије све бонусе за нове чланице. Сигуран сам да Вучић и његово окружење на овај начин замишљају будућност Србије“, нагласио је аналитичар.

„Русија, с друге стране, треба да буде свесна да нам нико осим нас самих неће помоћи и да нам неће учинити ништа добро'’, додао је он.

Међутим, истакао је Стариков, све то ни на који начин не поништава добре, па чак и узајамне односе између Руске Федерације и Србије на нивоу народа.

„Нажалост, политичке елите живе по својим законима. Ипак, Русија ће сигурно наставити да заузима уравнотежен став према Србији. А чињенице о испорукама хуманитарне и друге српске помоћи Украјини неће се увелико реплицирати у нашим медијима. Мислим да ће Москва настојати да одржи добре односе са Београдом под било којим условима“, закључио је руски политиколог.

Подсетимо, претходно су војни аналитичари на сајту Ukraine Weapons Tracker јавили да су се ракете српске производње за ВБР Град појавиле у служби Оружаних снага Украјине. Њих је, наводно, Србија испоручила Кијеву преко канадских и турских посредника. Као одговор, српско одбрамбено предузеће Крушик издало је демант.

„Због нетачних информација о испоруци пројектила 122-милиметара Град од стране компаније Крушик Украјини, обавештавамо вас да није било продаје на овом тржишту. Такође, нису закључени уговори о набавци ове муниције и њеној кодификацији“, рекли су српски оружари.

О највећем тренутном проблему за Украјину прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА