Најновије

Галијашевић: Шмитов нови механизам финансирања антисрпске пропаганде

БАЊА ЛУКА - Одлука Кристијана Шмита да наметне измену Закона о Меморијалном центру Сребреница-Поточари провоцира међуетничке конфликте Бошњака и Срба јер утврђује нови механизам финансирања антисрпске пропаганде, изјавио је експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

Галијашевић у изјави за Срну каже да Меморијални центар Сребреница овом Шмитовом одлуком обезбеђује себи шест милиона КМ за многе пројекте.

"Истовремено, то је уступак бошњачкој политици и одговор на претеће поруке које константно стижу из СДА и од Бакира Изетбеговића", каже Галијашевић.

На овај начин, каже он, Шмит покушава да се представи као моћни колонијални управник, што је потпуно супротно одлуци држава чланица ЕУ о додели БиХ статуса земље кандидата за пуноправно чланство у Унији.

Галијашевић напомиње да се сукоби у БиХ увек интензивирају када Шмит поништи људска права, законе и Устав, те одлучи бити законодавац, а посебно на врло осетљивом питању Сребренице.

"То није први пут. Око садржаја измена Изборног закона, одмах после одржаних општих избора, сукобила су се 'ентитетска браћа'", наводи Галијашевић и истиче да Бошњаци и Хрвати подржавају самовољу и криминал Шмита, али очекују да мере, одлуке и закони које противуставно доноси, буду у њихову корист.

Према његовим речима, зато је Шмит донео једну одлуку у корист Хрвата због које му свакодневно стижу претње из Сарајева и, ценећи да му је угрожена политичка позиција, одлучио је у своју корист једну такву одлуку поклонити Бошњацима и њом увећати западни углед код Бошњака на штету Срба, те тиме, вратити моћ и контролу у БиХ.

"Шмит нема мандат високог представника и шта год радио биће тек ружна и пролазна фигура политичког туристе који се само труди да БиХ остане потпуно неодржива, у сукобу и трајном стању колонијалног привеска", навео је Галијашевић.

Указује да је диктатура у БиХ рођена када су се својевремно "Немци и Британци досетили да високи представник има овлаштења да тумачи властита овлаштења и на тај начин се може трансформисати у коначног тумача целог Дејтонског споразума, укључујући и Устав БиХ".

Шмит је донео Закон о изменама и допунама Закона о Меморијалном центру Сребреница-Поточари који даје могућност да се вишак донираних средстава за укопе и нишане жртава може преусмерити у друге потребе функционисања тог центра.

СВЕ МОЖЕ НОВЦЕМ ДА СЕ РЕШИ: Могући исход рата у Украјини

Извор:rtv.rs
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА