Најновије

МАЂАРСКА СЕ НАОРУЖАВА: Добили су нови систем ПВО

Оружаним снагама Мађарске испоручен је савремени ПВО систем средњег домета НАСАМС. Будимпешта тиме наставља процес модернизације кроз замену постојеће војне технике совјетског и руског порекла новом западне производње.

NASAMS (Фото: honvedalem.hu)

"Набавили смо нови ракетни систем ПВО који је последња реч технологије..то је једна од нових драгоцености за оружане снаге које се трансформишу и потпуно пренаоружавају" рекао је мађарски министар одбране Kристоф Шалај-Бобровнички. Он је додао да су руска инвазија на Украјину фебруара 2022. и израелско-палестински сукоб примери кључног значаја ракетних система ПВО. 

Уговор за набавку НАСАМС-а и пратећих ракета АМРААМ-ЕР вредан једну милијарду долара Мађарска је потписала новембра 2020. Реч је о систему који су заједно развили норвешки Kонгсберг и Амерички Рејтион (Раyтхеон) за потребе норвешког ратног ваздухопловства.

Мађарска ће тим системом заменити арсенал постојећих ПВО система совјетског порекла 2K12 Kуб (СА-6). Kорисник НАСАМС-а биће 205. ракетни ПВО у Ђеру. 

Вашингтон је Мађарској у мају 2020. одобрио куповина 62 ракете АМРААМ-ЕР за потребе ПВО система НАСАМС "који ће пружати заштиту од крстарећих ракета, беспилотних летелица, хеликоптера и авиона". 

Реч је о америчкој активно самонавођеној ракети "испали и заборави" какву користе борбени авиони укључујући мађарски Грипен, али у новој верзији посебно развијеној за НАСАМС.

Овај систем користи више држава света укључујучи САД, Аустралију, Чиле, Шпанију, Литванију и Оман. НАСАМС је добила и Украјина и то је први корисник који употребљава систем у ратним условима. 

Према наводима произвођача овај ПВО систем је намењен за заштиту ваздухопловних база, лука, градова и других локација од војног значаја. Има "мрежо-центричну" архитектуру, може да делује истовремено по више циљева и предвиђен је као саставни део интегрисаног система ПВО и противракетне одбране. Поред ракета АМРААМ-ЕР средњег домета може да користи и АИМ-9X-2 малог домета.

NASAMS користи активни 3Д радар AN/MPQ-64F1 Sentinel, као и пасивне оптоелектронске и инфрацрвене сензоре.

О појачању '’Ахмата'’ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Балканска безбедносна мрежа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА