Најновије

ДАНАС СУ СВЕТИ МАКАВЕЈИ Урадите ово и ваш дом ће бити заштићен

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник посвећен седморици светитеља, седам мученика, браћи Макавеји.

Православна црква. (Фото: Јутјуб)

Макавеји су били старозаветни светитељи и мученици из 2. века п.н.е, а књиге о животу браће Авима, Антонина, Гурија, Елеазара, Евсевона, Адима и Маркела саставни су део Светог писма.

Свети мученици Макавеји и њихова мајка Соломона и учитељ Елеазар страдали 166. године п.н.е. када их је убио император Антиох XИ Епифан, који је покушао да у Јерусалиму уведе паганске обичаје. Епифан је у Јерусалимски храм поставио кип грчког паганског бога Зевса, испред ког је присиљавао Јевреје да се клањају.

Свештеник Елеазар био је посвећен Мојсијевом закону и први је одбио да се поклони паганском божанству, због чега је настрадао у мукама. Седморо браће Макавеја и њихова мајка Соломона, следили су његов пример па су и они страдали мученичком смрћу.

Мошти светих мученика Макавеја чувају се у базилици Светог Андреја у Келну у Немачкој.

Када су у питању народни обичаји, нема их много везаних за данашњи дан.

У народу се верује да да је добро све што се ради с босиљком, за који се верује да је божија биљка. Ваљало би у кувано јело додати овог зачина, или се инхалирати. Уколико у свом дворишту или на тераси већ немате засађен босиљак, данас је право време да га засадите, јер се верује да чува дом.

Извор: Република

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА