Најновије

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА Свим мушкарцима остварују се жеље ако ураде ову ствар

Српска православна црква данас обележава празник Светих седам мученика. Овај светац се празнује од великог прогона хришћана у Ефесу.

Седам светих мученика. (Фото: Јутјуб)

Хришћани су прогоњени за време цара Декија. Цар је дошао у Ефес, и ту је приредио велико празновање у част мртвих идола, али и велики покољ хришћана.

Седам младића се молило богу да спасе хришћански род. Они су били синови најугледнијих старешина ефеских, и звали су се: Максимилијан, Јамвлих, Мартинијан, Јован, Дионисије, Екзакустодијан и Антонин.

Када су били оптужени код цара, они су се склонили на једно брдо иза Ефеса, звано Охлон, и ту се сакрили у некој пећини. Кад је за то цар сазнао, наредио је да се пећина зазида.

Царски дворјани, Теодор и Руфин, потајни хришћани узидали су и један ковчежић од бакра са оловним плочама, на којима су била исписана имена ових младића и њихова мученичка смрт у време цара Декија.

Прошло је од тада преко двеста година. У време цара Теодосија Млађег (408-450) настао је велики спор око васкрсења мртвих јер су неки сумњали у васкрсење.

И цар Теодосије је био у великој жалости због тога спора међу верницима и молио се да богу да помогне људима да сазнају истину.

Тада се мученици пробудише из сна, млади и здрави какви су и заспали.

То чудо се разгласило на све стране, па и сам Теодосије дође са великом свитом да рауговара са младићима. После недељу дана они су поново утонули у сан да чекају опште васкрсење.

Цар је хтео да положи њихова тела у златне ковчеге, али му се они јавили у сну и рекли му да их остави на земљи.

Светих Седам Отрока Ефеских били су врло поштовани у првом периоду хришћанства, али данас је легенда о њима сасвим заборављена. Ретко се где више може пронаћи црква подигнута у њихову част, или фреска на којој су насликани.

Ипак, српска православна црква сећа их се на овај дан, а верује се да је ово погодно време за мирење и опрост грехова јер су и Свети младићи из Ефеса устали како би решили размирицу међу тадашњим хришћанима.

Слично, они се сматрају заштитницима младића и мушкараца. Верује се да ће се њима на данашњи празник испунити свака жеља ако у цркви запале свећу и помоле се седморици “спавача”.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА