Најновије

СРЕБРЕНИЧКЕ ЛАЖИ ПОСЛЕ ЊУЈОРКА: Ствари око "резолуције" ће се знатно променити!?

Седница Савета безбедности Уједињених нација посвећена Босни и Херцеговини која је на захтев Русије одржана синоћ у Њујорку омогућила је српској страни да јасно и гласно изнесе свој став и јаке аргументе по питању најављене Резолуције о Сребреници.
Обраћање Цвијановићке у СБ УН

Обраћање Цвијановићке у СБ УН

Ово је став дипломате и бившег амбасадора Бранка Бранковића који верује да ће се после излагања наших представника ствари око Резолуције највероватније променити.

„Мислим да је важно што се на СБ УН везано за БиХ и за дешавања не само садашња, већ и историјска, од почетка и за време сукоба у БиХ, чула и наша страна у вези са Сребреницом,“ каже Бранковић.

Најважније је да се чуо и наш глас

Још је важније додаје он, да је то што су чули од нас поткрепљено јаким аргументима са наше стране.

„Битно је и то, што се осим нашег учешћа и наступа, на панелу који је одржан чула и реч наших жртава рата у БиХ за злодела друге стране, јер, они су хтели да иду директно на геноцид у Сребреницу и да на брзину да тако кажем дођу до такве резолуције “ оцењује наш саговорник.

Бранковић такође сматра да је веома важно и што је стручњак за Холокауст Ефраи Зуроф јасно рекао да у Сребреници није било геноцида.

„Његове речи су сигурно сви са пажњом слушали и мислим да је то доста уздрмало оне који су на овај или онај начин или под притисцима били спремни да ту резолуцију прихвате. Сад треба видети на који начин јеврејски лоби који је јак у Америци, чак толико да може да утиче и на председничке изборе, гледа на све ово, и да ли ће Америка да шапне Немачкој да не би било лоше да се та резолуција повуче,“ цени Бранковић.

С друге стране, додаје он уколико би та резолуција доживела крах то би био поред овога свега што се дешава у Украјини и на Блиском истоку још један снажан ударац западном свету.

Резолуција о Сребреници уздрмана

„Истовремен и њено усвајање би омаловажило жртве геноцида из претходних ратова што не би олако прошло у свету. Наравно, ситуација је што се тиче ове резолуције везане за Сребреницу још доста флуидна јер се не зна шта ће се десити, да ли ће се о њој гласати или ће бити повучена или ко зна шта,“ каже Бранковић.

Бранковић је похвалио и говор који је одржала путем видео бима српска чланица Председништва БиХ Жељка Цвијановић, која је као је рекао на прави начин презентовала ставове Републике Српске изјавом је да у БиХ постоји неколико изазова за мир и да је амбасадор БиХ при Уједињеним нацијама Златко Лагумџија показао непоштовање према Уставу БиХ тиме што је иницирао резолуцију о Сребреници без овлашћења и консензуса сва три конститутивна народа БиХ.

Јасно и гласно

Она је рекла да је та активност супротна Дејтонском споразуму и додала да, поједини чланови УН верују да је та резолуција бенигна, што је далеко од истине, подсетивши на речи правног саветника бошњачких лидера Франсис Бојл који је рекао да снаге морају да се искористе да се укине Република Српска. Цвијановићева је истакла да то говори о намери и да се резолуција користи као дестабилизујући фактор БиХ.

Руски амбасадор у УН Василиј Небензја изјавио је вечерас да се ситуација у БиХ нагло погоршава и да Савет безбедности мора да одреагује и помогне у спречавању сукоба. Русија, као гарант Дејтонског споразума којим је у БиХ окончано крвопролиће, не може да затвара очи на то што се сада дешава у земљи и категорички је против најављене резолуције.

Прочитајте ОВДЕ шта Борељ каже о Западном Балкану и ЕУ

Извор: Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА