Најновије

ДУГИН: Подела Украјине одговара свима, али Запад то не жели

Директор руског Института за политичке студије Сергеј Марков и филозоф Александар Дугин су објаснили у прес центру медијске групе Патриот зашто Запад не би дозволио Пољској да припоји Западну Украјину.

Александар Дугин (Фото: Јутјуб)

Претходно је директор руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин рекао да Пољска убрзава припреме за анексију западноукрајинских земаља. И портпаролка руског МИП-а Марија Захарова је истакла перцепцију Пољске о Украјини као о њеној протекторатној зони. Према њеним речима, нико никада није крио праве планове једног броја пољских политичара у вези са украјинским регионима.

Политиколог Сергеј Марков, директор Института за политичке студије, рекао је да НАТО неће подржати такву иницијативу Пољске. Према његовим речима, НАТО планира да одузме не само западну, већ и целу Украјину.

„Постоји пројекат Интермариум, такође познат као '’Два мора'’. То је конфедерација Пољске, Украјине, Литваније и низа земаља. Они би желели да НАТО победи и да се земље Кубањске, Ростовске, Курске и Белгородске области придруже Украјини“, рекао је Сергеј Марков.

Он сматра опцију са анексијом Западне Украјине као резерву у случају да Русија оствари значајан успех у току специјалној војној операцији. Према његовим речима, Западу су потребни било какви фрагменти Украјине за наставак хибридног рата са Русијом.

„Сигурно ће задржати Западну Украјину као квази независну државу, али ће кустос и даље бити потребан. Пољска би могла бити такав кустос“, рекао је Марков.

Пољској, међутим, неће бити лако да врши надзор над Западном Украјином, сматра политиколог.

„Много је бандероваца међу становништвом. Били су под пољском окупацијом дуги низ деценија и добро се сећају како су били грађани другог реда под Пољацима. Тамо их мрзе. Пољска ће морати да разуме расположење становништва и како да их промени да би становништво прихватило ову полуокупацију“, објаснио је он.

Марков сматра неоснованим претензије Пољске према Западној Украјини. Према његовим речима, ове територије су исконски руске, које је неко време окупирала Пољска.

„Пољска је извршила колонизацију, претварајући локално становништво у робове. Неки од њих су прихватили свој робовски положај и чак почели да га хвале, други део народа је наставио да се бори и дошло је до масовних репресија против Руса. У Аустроугарској, која је укључивала Лавов, вековима су посланици из Западне Украјине називани „руском фракцијом“. Претензије Пољске на ове територије нису оправдане. Пољаци треба да клече на границама Западне Украјине и траже од људи опроштај због полонизације и дерусификације“, рекао је Сергеј Марков.

Филозоф и социолог Александар Дугин предлаже да се речи шефа Спољне обавештајне службе схвате озбиљније. Према његовим речима, изјаве Сергеја Наришкина не одступају од истине. Али имплементацију сценарија анексије Западне Украјине Пољској Дугин сматра крајње мало вероватном, пошто ће Мађарска одмах изнети своје претензије на Подкарпатску Русију, а Румунија на Галицију и Буковину. И као резултат, ово је поздрав распаду Украјине као независне државе. Социолог сматра да агресивне планове пољским елитама намерно подмећу САД како би их мотивисале да активно учествују у сукобу у Украјини.

„Ако Наришкин каже, онда Пољска сигурно има такве планове и, највероватније, има их значајан део пољске елите. Са наше стране то се може само поздравити: западне територије – тамо, нормалне – нама. За све би ово била најбоља опција, али зато Запад овим путем неће ићи. И ове идеје се могу бацити на Пољаке како би их мотивисали да подрже нацистички режим у Кијеву у борби против нас“, рекао је Александар Дугин.

Подела Украјине, сматра Дугин, била би добар излаз и за Русију и за народе Украјине. Према његовим речима, Украјина као држава се никада није догодила.

„Сваки пут када је Украјина имала прилику да постане независна, пропала је на крвави начин. Украјинци су коначно изгубили право да стварају сопствену државу – из њих не излази ништа осим терористичке ноћне море“, рекао је Александар Дугин.

Али ова опција, сматра он, никако не одговара колективном Западу. Према његовим речима, тамо нема ниједне државе која би се усудила да узме део Украјине противно плановима руководства ЕУ и САД.

„Нема Пољске: постоје Европска унија и НАТО. Тако да ћемо морати да ослободимо целу Украјину, јер нећемо моћи ни са ким да се договоримо. Ово је из низа превише повољних сценарија које је Наришкин изнео. Али, понављам, немам разлога да му не верујем. Само не мислим да би на Западу ово могли озбиљно да размотре“, изнео је свој став Александар Дугин.

Филозоф сматра да Русија није обавезна у својој спољној политици и политици према нацистичкој Украјини, посебно, да се руководи принципима такозваног међународног права. Према његовим речима, концепти међународног права су део либералне теорије међународних односа, у којој државе, по сопственом нахођењу, признају или не признају постојање наднационалне правне власти.

„Ако признамо примат таквих инстанци као што су УН, Хашки трибунал или ЕСЉП над националним законодавством, онда постоји међународно право. Ако практикујемо традиције реализма у међународним односима, онда међународно право не постоји. Постоје само аранжмани који се стално мењају између суверених ентитета. Ако је јак субјект, биће једна структура односа, ако је слаб, биће друга. Све на свету ће се заснивати на томе како се земља носи са такозваном провером реалности“, рекао је Александар Дугин.

А питање граница се решава у зависности од тога колико је држава јака да их сачува и заштити. Ратови често постају таква „провера стварности“, објаснио је филозоф. Овај приступ ставља национални суверенитет изнад свих инстанци међународног права. А сада у Украјини имамо посла са управо таквим тестом који Русија мора да прође, сажео је своје гледиште Дугин.

О погибији хероја СССР и Русије у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА