Најновије

Загреб спрема нове оптужнице против Срба: Хрватско тужилаштво од Хага тражи документе

То би могло значити, ако Хаг удовољи молби из Загреба, покретање великог броја нових тужби које ће довести до суђења већини Срба који су остали у Хрватској.

Хашки трибунал (Фото: Јутјуб)

Након што је хрватско Државно тужилаштво (ДОРХ) прикупило 7.320 докумената и 196 аудио-трака, затражило је од Хага додатне материјалне доказ против Јовице Станишића и Франка Симатовића.

У свом допису Међународном резидуалном механизму за казнене судове, ДОРХ тражи да му доставе све што су прикупили током поступка до изрицања казне за двојицу бивших припадника Службе државне безбедности, којима је недавно казна повећана са 12 на 15 година.

План је, како пишу "Вечерње новости", да се добијени материјал користи за даље поступке против познатих и непознатих починитеља ратних злочина за дела која не застаревају и биће помоћ жупанијским државним инстанцама да наставе са истрагама.

Неки аналитичари тврде да је пресуда Станишићу и Симатовићу послужила за брисање одговорности бивше ЈНА и КОС-а, а наглашава се да су одговорни за ратне злочине у Бијељини, Зворнику, Добоју, Трнову, Босанском Шамцу, Санском Мосту и Даљ Планини на подручју Хрватске.

Посебно се истиче веза коју је Станишић имао са вођством САО Крајине и тврди да је то довело до протеривања 100.000 Хрвата и бројних злочина.

Такође се тврди да су осуђени имали везе и са догађајима у источној Славонији, Барањи и Западном Срему, а да бројни злочини нису до данас расветљени.

Хрватски истражитељи се надају ако добију затражену документацију из Хага да ће бити могуће да се заврше многи предмети који се истражују, али нема података да би се подигле оптужнице. Жупанијска државна тужилаштва, наводно, имају велики број недовршених предмета везаних за ратне злочине, са конкретним могућим окривљенима, али списи нису комплетирани и чекају у фиокама да се прикупе сви подаци.

То би могло значити, ако Хаг удовољи молби из Загреба, покретање великог броја нових тужби које ће довести до суђења већином Србима који су остали у Хрватској или су је деведесетих година прошлог века напустили.

Адвокати специјализовани за случајеве ратних злочина, пишу "Новости", ипак тврде да Хрватска из Хага не треба да очекује неке спектакуларне документе.

Извор: РТ Балкан/Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА