Најновије

СТРУКА СЕ ИЗЈАСНИЛА: Мање гледања телевизије смањује ризик од срчаних болести

Стручњаци са Универзитета у Кембриџу утврдили су да би више од десет одсто срчаних болести могло да се спречи када би људи смањили време проведено пред телевизором.

Фото: Јутјуб

У студији објављеној у часопису „БМЦ Медицине“ поручују да би се 11 одсто случајева коронарних болести срца могло спречити када би људи пред телевизором проводили мање од сат времена дневно. Али ако то није могуће, предлажу устајање и кретање како би се направила пауза. 

Занимљиво је и да су открили да код оних који време проводе за рачунаром не постоји исти ризик.

Користили су податке из студије "УК Биобанк", британске биомедицинске базе података, спроведене на 373.026 особа. Узели су у обзир и генетске предиспозиције за развој болести срца. Тим је испитао разлике између људи који се опуштају гледајући ТВ и оних који слободно време проводе за рачунаром.

Резултати 13-годишњег праћења показали су да је код особа које дневно пред телевизором проводе мање од сат времена уочен 16 одсто мањи ризик од развоја коронарне болести у односу на оне који то чине четири сата, без обзира на генетски ризик.

Код особа које су телевизијски програм гледале два до три сата дневно уочен је шест одсто мањи ризик од коронарних болести у односу на оне који су га гледали четири сата.

Студија је, међутим, показала да слободно време проведено пред рачунаром не утиче на ризик од развоја болести. Научници сматрају да је могући разлог томе обичај гледања телевизије након вечере, дневног оброка често најбогатијег калоријама, што доводи до виших нивоа масти и холестерола у крви.

Чини се и да људи испред ТВ-а чешће грицкају храну него уз рачунар, уз које ионако обично проводе и мање времена. Вероватније је да ће они који користе рачунар прекинути своју активност пре, навели су.

"Коронарна болест срца један је од најчешћих узрока преране смрти, због тога је важно пронаћи начине како људима помоћи да уз промену животног стила контролишу тај ризик", рекла је др Кетрин Вијандале из Кембриџа.

Ко би могао да буде нови тренер Партизана прочитајте ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА