Најновије

Нада Серафимовић (интервју): БГ Птица инспирисана је београдским врапцем

Ауторка књига за најмлађе, Нада Серафимовић, неколико година ради за издаваштво у целом свету као илустратор. Овом приликом обраћа се љубитељима књиге који своју децу, као и децу својих најдражих желе да усреће једноставним причама, са јаким порукама, и вибрантним илустрацијама.

Фото: промо

За оне који нису сигурни, какав је то посао илустратора?
Најједноставније речено, илустратор ради све оно што видите нацртано у свом окружењу... Огласи, билборди, амбалажа, цртани филмови ТВ рекламе, друштвене и видео игре, књиге... Неке колеге одлуче да раде само једно и по томе постану препознатиљиви, али је понекад леп изазов урадити нешто ван комфор зоне.


Када сте почели да илуструјете књиге за децу?
Убрзо после завршетка мастер студија на Факултету Примењених Уметности у Београду, и од тада, књиге се нижу тако да нисам стала... Чак ме све то охрабрује да пишем и учим посао комплетног аутора, а то се учи до краја живота. Увек може боље. Растко Ћирић и Југослав Влаховић били су ми ментори за завршни рад 2010. године. 
У средњој школи за дизајн су ми професори говорили да ми радови личе на илустрацију за плакат или књигу, али нисам се задржала на томе, и нису ме упутили како бих то развијала даље. Као типичан средњошколац ради опробала сам се и ишла на великом одмору на вајање, дизајн, фотографију.


Да ли вам је детињство оставило лепе утиске и сећања?
Моје детињство је било идеално ако то може да се каже за градско дете без деде и бабе на селу, и без прилике да упознам природу, али зато сам одрасла на стотину корака од Звездарске шуме и то је умело да надокнади тај недостатак. Са друге стране, у кући сам добила а то тек сада схватам и све више ценим, изузетну основу образовања од своје мајке која би бирала пажљиво чему да ме научи, шта да читам, какву музику да слушам. Између мог црвеног трицикла и дединог старог бенџа, братовљевог звука гитаре и звукова татине радионице, свашта се могло научити и то много пре школе.


Како је настао карактер БГ Птица?
BG Bird, илити БГ Птица настала инспирисана београдским врапцем, симболом Београда, настала је 2008. током факултетских дана док сам, по потреби моје породице, радила као дизајнер накита у Немачкој и сама дошла у своју собу после десеточасовног радног времена, опет села да цртам. Личио је по облику на данашње Пепа Прасе које тада још није било на нашим екранима. Када сам први пут видела цртани на ТВ-у, схватила сам да радим нешто како треба. Једноставност је оно чему деца теже, и свако дете је успело да нацрта моју птицу у два потеза. Тако су почела да се поистовећују са птицом и да им прираста за срце, а надам се да ће прирасти за срце деци делог света, и пресвега деци у Србији.
Враћајући се птици кроз рад за клијенте, цртала сам је као споредне ликове у позадини и убацивала где год је могло, а затим је БГ Птица доживела свој коначни и најлепши облик. Почела сам да путујем и тако три године, најчешће само са ранцем на леђима, у том периоду БГ ПТица је постала изговор за илустровање историје Београда, као и своје мале авантуре и поуке које би донела са пута. Сада је БГ ПТица шута са крупним очима и црвеном ћубом на глави, што је разликује сасвим од других приказа, и чак не асоцира превише на врапца. Воли да црта, воли своје пријатеље. Воли свој Београд, и наравно, воли да путује. 


О чему највише волите да пишете за децу?
Развојна психологија детета коју сам проучавала због бољег приступа свом послу, и радозналост да посматрам све из угла најмлађих ми даје идеје за једноставне, корисне и топле сликовнице за најмлађе, од оних који уче полако прва слова, до оних који почињу самстално и течно да читају.


Где можемо да видимо ваш рад објављен у Србији?
Осим пар наслова за ИК Пчелица из Чачка и радова за Политикин Забавник, као и Мали Забавник, сада сваког месеца илуструјем за часопис Невен нашег Чика Јове Змаја, најстарији и први часопис за децу у Европи. Част ми је што сам у прилици да илуструјем рубрике које је некада илустровао Урош Предић, уређивао Мика Антић и Слободан Станишић. 


Где можемо да поручимо ваше наслове са БГ Птицом?
Уплатом на рачун удружења чије сам овлашћено лице, а служи за промоцију свих мојих колега и рада на новим пројектима. Удружење` У сусрет илустрацији” има претпродају мојих наслова као први пројекат у низу многих. 
Претплаћивањем на наслове о БГ Птици подржавате трошкове штампе и изражавате директно интересовање аутору, али оно што је најважније је да ће велики број књига због ваше претплате  бити донирано деци родитеља који то не могу да им приуште. Књига треба да буде доступна сваком детету и да уз књигу расте, а то можемо заједно.
Надам се да ће библиотеке широм Србије, а већ имамо интересовање Новог Сада и Крушевца, сарадњу почети инсталирањем уличних библиотека. 
Претпродаја траје до 15.9., наслове добијате и читате пред празнике, и идеалан је поклон уколико волите да поклањате књиге деци од четврте до девете године живота. 

Надине радове можете пронаћи на интернету и то на Инстаграму на профилима, @thebgbird , @nadaserafimovic, на Фејсбуку @thebgbird, @colourfulshadow и на сајтовима thebgbird.com и nadaserafimovic.com. 

Поред тога можете дати допринос и у виду донација на име удружења "illustration date".

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА