Најновије

Дебакл Европрајда, Вучић је го!

Европрајд је у Београду доживео дебакл. И то по два основа, по броју учесника и по дужини шетње. И по томе је сигурно најнеуспешнији и најмизернији Европрајд у историји. 

Пише: Никша Булатовић, новинар Хелм Каста

Учествовало је свега неколико стотина особа, укључујући ту и амбасадоре и друге западне дипломате и обезбеђење у цивилу. Траса шетње је била дуга само стотинак метара. Толико има од Уставног суда до Таша.

Тих неколико стотина особа штитило је, према признању власти, 5.200 полицајаца! Тај исти МУП је забранио шетњу, а онда ју је на дан Европрајда, дозволио, на супер краткој релацији. Постављене су високе ограде на свим прилазним улицама на потезу од Скупштине до Таша и иза тих ограда су постављени кордони полиције у опреми за разбијање демонстрација. Насилно су избацивали људе из кафића на подручју ограђеног простора.

Таква организација не може се направити за пар сати. Можемо закључити да је све било недељама раније испланирано, од отказивања до одобравања. Јер једино држава поседује монопол силе и нико није јачи од државе ако држава одлучи да се нешто уради и спроведе. Питање је само по коју цену.

Александар Вучић се у потпуности оголио и то није јасно једино њему. Ни у једном тренутку он није помислио на отказивање или забрану Европрајда. Европрајд је био његова интимна жеља. Уосталом, Ана Брнабић је личним писмом као премијерка 2019. године обећала одржавање и безбедност Европрајда 2022. године, иако јој је са редовним изборима 2020. године истицао мандат. Али, знала је да ће је Вучић поново бирати за премијера. Вучићеви гласачи су мислили да неће.

Вучић је на чело Владе први у историји довео лезбејку, годинама одржавао геј параде, што никоме пре њега није успело, увео бесплатне операције промене пола, довео министре који ће усвојити неуставни Закон о родној равноправности, којим ће нам вештачки мењати граматику и уводити новчане казне ако у говору и писању не употребљавамо „родно осетљив“ језик, довео министра просвете који ће одобрити уџбенике биологије и историје у којима се промовише ЛГБТ+ идеологија и да деца сама бирају ког су пола... И да, он је прави организатор Европрајда. 
Након првих знакова отпора, Вучић је противнике Европрајда називао „бедницима“, оптуживши их да не желе да Србија стекне неке поене код Запада. Након прве литије, схватио је да ће одржавањем Европрајда он можда стећи пуно поена код Запада, али ће их пуно више изгубити у народу, код гласача, код оних који су преварени и гласају за њега јер мисле да је патриота. И покушао је да осујети другу литију тако што је дан раније изјавио да је Европрајд отказан. Није успео. Изашло је десетине хиљада људи. Ко зна колико би тек изашло да није то изјавио.

Али никад није ни помислио да забрани Европрајд! Једино што је помислио било је: „Како да одржим Европрајд, а да народ мисли да сам се супротставио?“ Његово искуство седења на две столице у свему што ради, помогло му је да смисли стратегију. „Убацићу своје људе на литију, пустићу глас преко службе и ботова да сам ја организатор литије, рећи ћу да је Европрајд забрањен, а онда ће у задњи час бити одобрен“. 

Тако је Вучић почео да драми у медијима како се Европрајд неће одржати, да ту неће помоћи нико, па макар га звали Бајден, Путин и Зеленски. Неке од нас није преварио, неки од нас су знали да је све то његова глума и да ће Европрајд бити одржан. Само је питање било - са или без отпора. 

Коначно, забраном литије, а одобравањем прајд шетње, уз невиђене полицијске снаге каквима је могао за пар дана да поврати Косово и Метохију, али и захваљујући киши, успео је да тај отпор не буде масован, мада је било озбиљних сукоба младих навијача са полицијом на удаљенијим локацијама. Међутим, ни Европрајд није био масован. 
Када је Београд пре три године одабран за Европрајд, писало се о 200.000 гејева који долазе у престоницу Србије, затим о 100.000, да би се то летос свело на прогнозе од 20.000, па 15.000... Ништа ни од тога. Организатори су причали бајке како су светски гејеви побеснели кад су чули за „отказивање“, па одлучили да дођу масовније. Лаж. Истина је да су захваљујући масовним литијама и вестима о забрани, огромна већина њих отказали долазак. Ниједну фотографију нисмо видели из Дома омладине где су се данима окупљали, никакав извештај шта се тамо дешавало. Већ тада се наслућивало да их има изузетно мало и да је на помолу фијаско Европрајда. 

И коначно, када су изашли у шетњу, ниједне фотографије из ваздуха. Јасно је да их је било свега неколико стотина. И то нема везе са кишом, јер сви који су потегли толики пут, дошли су. Са кабаницом или кишобраном. И радили су шта су хтели. Исмевали су Исуса, клицали независном Косову, показивали голу задњицу... Под заштитом 5.200 полицајаца. 
А Александар Вучић? Потпуно се разголитио. Још једном је показао да је „тата“ за барона Минхаузена, и доказао колики је заправо он сам бедник. Народе, Вучић је го!

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА