Најновије

"СОБА У КОЈОЈ СЕ СВЕ ОДИГРАЛО": Почиње одлучујући напад на председника Америке!

Књига бившег саветника за националну безбедност америчког председника Џона Болтона „Соба у којој се све одиграло“ — последњи је и одлучујући адут америчких Демократа у процедури за смену Доналда Трампа.

Доналд Трамп и Џон Болтон (Фото: Flickr)

Сам Болтон, који је превалио дуг пут од „задртог, бркатог јастреба“ до „спасиоца републике“ у очима бројних америчких Демократа и њима наклоњених медија, у књизи у којој критикује Трампа потврђује главни аргумент у процесу импичмента — да је шеф Беле куће тражио од Украјине да у замену за војну помоћ отвори истрагу против бившег потпредседника САД Џоа Бајдена.

Болтонова „Соба у којој се све одиграло“ — крајњи домет напада на Трампа

У тренуцима када се чинило да ће републиканска већина у Горњем дому Конгреса — Сенату сигурно ослободити Трампа свих оптужби, доказ да би могло доћи до преокрета налази се у изјави неких републиканских сенатора да би ипак могли дозволити Демократама да позову Болтона да сведочи, иако је првобитни договор био да неће бити сведока.

„Међутим, ’Соба у којој се све одиграло‘ и Болтоново евентуално сведочење пред Сенатом не може помоћи Демократама да смене Доналда Трампа“, сматра адвокат Бранко Павловић, одличан познавалац америчких политичких прилика.

Према његовим речима — Болтон је помало специфичан због тога што је он лично „врло идеолошки обојен човек“, који није само бирократа на неком вишем нивоу државног апарата, него себе види и као идеолога најбруталнијег и најотворенијег империјализма.

Бесмислица и у садржинском и у процедуралном смислу

„Он себи може да дâ одушка колико год хоће у својим књигама и изјавама, али ту, просто, нема дела. Оно што се Трампу ставља на терет је потпуна бесмислица и због тога је то, у садржинском смислу, изгубљена ствар за Демократе“, каже Павловић за Спутњик.

​И у процедуралном смислу је изгубљена ствар за Демократе, јер све и да су у праву — не постоји никаква политичка ситуација која би довела до тога да се постигне потребна већина у Парламенту а то значи да значајан део, готово трећина сенатора Републиканаца, пређе на страну демократа.

„То је немогуће, и Демократе ту воде једну причу која ће се сасвим сигурно завршити одбацивањем импичмента“, сматра наш саговорник.

Ново име — стари јастреб

„Не постоји никаква могућности да Трамп буде стварно угрожен у процедури због Болтона, али је Демократама и то довољно како би покушали да покажу како је републикански систем ужасан и неће да се повинује законима, док ће Републиканци наставити са својом основном тезом како је то покушај да се воља грађана и Уставни концепт Америке сруши“, сматра Павловић.

„Болтон ту не може ништа да придода или одузме, осим што су Демократе добиле ново име чији извештај се чека, да би прича могла да се ’бескрајно врти‘“, додаје Павловић.

Болтон и Хилари — разлика је само абортус

На питање зашто је Болтон као крајњи десничар постао миљеник такозваних америчких либералних кругова, Павловић одговара да постоји једна дубља његова повезаност са Демократама.

„Болтон је врло незадовољан Трампом зато што за време свог првог мандата није направио никакав озбиљан рат. Бацио је неких 100 ракета у Сирији, убио је Сулејманија, али то је за Болтонове апетите крајње недовољно“, сматра саговорник Спутњика.

​„Требало је, у најмању руку, кренути у неку велику кампању, ако не и нуклеарно уништити Северну Кореју, онда ићи у велику кампању против Ирана и свакако бити војно присутнији у Сирији, где практично више америчких војника нема, а Венецуелу је требало окупирати“, додаје Павловић.

„Дакле — у Болтоновој визији света нема никакве разлике од визије света Хилари Клинтон. Потпуно је исто. Они се око абортуса могу разликовати, али око битних ствари — амерички империјализам и крупни капитал, они су потпуно сагласни“, оцењује Павловић.

Болтон и Демократе — иста матрица

„Тако да то што су Демократе пригрлиле Болтона није ништа ново, јер они га грле и када су на површини љути противници, јер су део исте матрице“, наглашава наш саговорник.

„Разлика је једино у томе што Болтон стварно и мисли то што говори, а Демократе то не мисле, али знају да је то пут да богати буду још богатији“, сматра Павловић.

Све што се дешава од покретања импичмента, према Павловићевом мишљењу, сигурно иде наруку Трампу, зато што не само да окупља све гласаче који су гласали за њега да то опет учине, већ и један број неопредељених бирача којима цела прича делује бесмислено.

Трампов захтев — безбедносно оправдан

„Кажете — уцењивао си председника Украјине. Па читава спољна политика Америке је уцењивање. Одувек. Кад год могу. А иначе, Трамп није уцењивао. Када читамо тај транскрипт, онда видимо да је хтео да види да ли постоји нека коруптивна веза у врховима америчке администрације преко Бајденовог сина“, каже Павловић.

„Реч је једном безбедносно оправданом захтеву да се то испита и да се види у којој мери то постоји, а у том случају би то био недозвољени и потенцијални утицај на опасност по Америку“, сматра наш саговорник.

„Иначе, Бајден неће ни бити кандидат Демократа на председничким изборима, тако да цела та прича ће пасти у воду“, оцењује Павловић.

„А све то много више користи Трампу него што може користити Демократама“, закључује наш саговорник и додаје да чврсто верује да ће председнички кандидат Демократа бити Берни Сандерс, који ту причу неће ни користити у кампањи.

Шта се тачно налази у мировном плану? Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА