Најновије

ДАНАС СЛАВИМО ВАЖАН ПРАЗНИК! ТРИ ДАНА СТРОГИХ ПРАВИЛА: Српски обичаји су јасни, на вама је да их испоштујете!

Српска православна црква и њени верници данас славе један од најзначајних хришћанских празника - Свете Тројице, који се још зове Духови и Силазак Светог духа на апостоле. Празнује се три дана, а цркве су окићене зеленим гранчицама и посуте травом.

Православна црква (Фото: Pixabay)

На Свете Тројице испунило се Христово обећање ученицима да ће примити благодет Духа Светог и проговорити многим језицима које до тада нису знали. Тиме је завршено оснивање Христове цркве, а апостоли кренули по свету да шире Христово учење.

Српска православна црква 7. јуна 2020. године слави Духове или Свету Тројицу, педесети дан после Васкрса, а десети дан после Спасовдана. Троимени празник заправо је рођендан Хришћанске цркве и, по предању, дан моћних енергија. Међутим, поводом овог празника црвено слово траје три дана, па имамо Духовни понедељак и Духовни уторак, а ево шта кажу обичаји...

Још од првих хришћана, обичај је да се на овај празник под у храмовима покрива травом, а зидови украшавају зеленим гранама.

Током молитве, народ плете венчиће од траве које после носи кући и оставља поред иконе и кандила. Многи носе венчиће са собом, да би их Господ заштитио од разних несрећа.

Колико је велики празник, говори и то да се слави три дана. Празновање се наставља целе седмице током које се не пости. Представља увод у Петровки пост који ове године почиње 15. јуна.

Света Тројица слави се и као крсна слава, негде први, а негде други дан.

Слава је Краљева, Крушевца, Пожаревца, београдских општина Сурчин, Чукарица и Лазаревац.

Као слава, Дан полиције и Дан МУП-а Србије, обежава се у знак сећања на 1862. годину када је српска жандармерија, на овај празник, одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур-чесме, као и у наредна два дана током турског бомбардовања Београда.

Зашто 99 одсто Албанаца хоће да Американци буду главни преговарачи? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА