Најновије

Да у САД данас почне грађански рат, Трамп би имао своју приватну војску!

У Сједињеним Држава увећава се број паравојних формација које подржавају председника Доналда Трампа и презиру покрет "Животи црнаца су битни". Експерти упозоравају на њихово деловање усред немира и протеста у земљи, страхујући од даље ескалације ситуације, пише Дојче веле.

Америчка војска (Фото: army.mil)

Прошле године је у САД постојала 181 таква паравојна формација, а данас њихов број све више расте. Припадници ових грађанских милиција деле Трампове ставове, одбацивање традиционалних медија и склоност оружју.

Социолози и историчари упозоравају на њихово деловање, нарочито у контексту немира и протеста у земљи, на којима се сукобљавају са демонстрантима, подстичући агресију.

Осим тога, аналитичари сматрају да би ситуација могла додатно да се погорша, чак и до стања сличног грађанском рату, с обзиром на Трампову најаву да неће безусловно прихватити евентуални пораз на изборима почетком новембра. 

А ако се узме у обзир какву подршку има од стране поменутих грађанских милиција, он би практично могао да рачуна и на своју приватну војску...

Полиција и "организовани" грађани против демонстраната

Наоружане групе грађана попут "Кеноша гард" сада патролирају са панцирима и у маскирним оделима.

На снимцима се може видети како им полицајци захваљују или их снабдевају водом - јавна је тајна да америчка полиција цени помоћ наоружаних грађана.

Међу њима је био и 17-годишњи младић Кајл Ритенхаус, Трампов присталица.

Ритенхаус је у Кеношу допутовао из суседног Мичигена како би аутоматском пушком заштитио радње од пљачкаша на протестима, када је упуцао двојицу демонстраната.

Овај случај је поделио нацију, а на једној конференцији за штампу, председник Трамп је рекао да би демонстранти вероватно убили Ритенхауса да се није бранио.

Ево због чега су подаци о смртности од короне у Србији дискутабилини! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА