Најновије

ТРАМП НА УДАРУ КРИТИКА: "Оптужује Кину за сајбер-напад, а Руси су нас хаковали"

Нема дилеме да Русија стоји иза хакерских напада на САД, а то што председник Доналд Трамп покушава да умањи улогу Русије и пажњу преусмери на Кину, представља претњу националној безбедности САД, изјавио је данас председавајући одбора за обавештајна питања Представничког дома америчког Конгреса Адам Шифт.

Доналд Трамп и Владимир Путин. (Фото: ria.ru)

- На основу расположивих података које смо видели не доводи се у питање да Русија стоји иза хакерских напада на САД - рекао је Шифт и оценио да су Трампови јучерашњи коментари о том питању "деструктивни, нетачни и штетни" по националну безбедност САД, јавља Реутерс, а преноси Тањуг.

Подсећања ради, председник САД Доналд Трамп у првом коментару поводом обимног хакерског упада у владине агенције покушао је да умањи озбиљност и последице кампање сајбер шпијунаже.

Трамп је на Твитеру сугерисао и да није јасно да ли је Русија одговорна за напад, преноси Глас Америке.

- Сајбер напад је далеко већи у медијима који преносе лажне вести него у стварности. У потпуности сам информисан и све је под контролом. Русија, Русија, Русија - то се приоритетно изговара када се било што догоди зато што су јадни медији, углавном из финансијских разлога, престрашени да разматрају могухност да би то могла да буде Кина - написао је Трамп на "Твитеру".

Такође је изнео тврдње да је победио на изборима, уз оцену да су током сајбер напада могле да буду погођене и машине за гласање.

Амерички државни секретар Мајк Помпео претходно је рекао да је "прилично јасно" да је Русија одговорна за најозбиљнији сајбер напад на Сједињене Државе, које је један амерички званичник окарактерисао као "најгоре у историји САД".

Иако је у Америци широко распрострањено уверење да је хакерске нападе на САД извршила Русија, нико се из америчке владе није огласио да потврди те незваничне оптужбе пре Помпеове јучерашње изјаве, преноси Фоксњуз.

Руски председник Владимир Путин је негирао да је Русија умешана у хаковање америчких институција и компанија.

Америчка Агенција за сајбер безбедност и безбедносну инфраструктуру (ЦИСА) саопштила је раније да су софистицирани хакерски напади, које је тешко открити и превазићи, угрозили рад федералних служби и "виталну инфраструктуру".

Републикански сенатор Марко Рубио, тренутно на положају председавајућег у сенатском Одбору за безбедносна питања, изјавио је да САД морају да узврате снажније од увођења санкција.

- Метод по којем су изведени ови хакерски напади носи препознатљиве одлике руских сајбер операција. Али, морамо недвосмислено да утврдимо ко стоји иза свега овога, јер Америка се мора осветити, а не само уводити санкције - поручио је тада Рубио.

Још није познато шта су хакери тражили, али експерти наводе да би то могле да буду нуклеарне тајне, планови за напредно оружје, истраживање повезано са вакцином против корона вируса и информације за досијеа о кључним владиним и економским лидерима.

Јермени обарају азербејџански хеликоптер! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА