Најновије

СРБИ КОЈИ СУ СЕ СКОРО ОДСЕЛИЛИ У АМЕРИКУ У ШОКУ: Дошли из Србије због бољег живота, нашли се у посвађаној и подељеној земљи!

Навикнути на политичке и друге кризе они који су са југа Србије отишли у Америку тамо кризу власти нису очекивали. Кажу такође и како се расположење српске заједнице мењало, како су се опредељивали између Бајдена и Трампа и преносе атмосферу из својих градова у Америци која од јуче има новог, 46. председника.

Доналд Трамп и Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

Светски догађај, инаугурацију новог председника САД-а коме су претходили и немири на Капитол Хилу, у неким америчким градовима је и раније прослављен, када је Бајден и званично добио изборе, па се у Провинстауну славило три дана, каже за Јужне вести Нишлијка Катарина Величковић, која већ годинама ради у Америци.

Она борави у граду на Кејп Коду у области Провинстаун у Масачусетсу, па преноси да је победа демократа изазвала право расположење међу становницима, нарочито зато што тамо живи више мањинских група којима Трамп није био наклоњен.

- Самим тим су сви демократе, јер овде су као мали “comunity” сви много гласни, нарочито кад су избори у питању. Буквално су ресторани неки затворени да би се пратила инагурација код куће. Када је Бајден званично добио изборе славило се три дана – каже Величковићева.

За нереде који су избили због упада Трампових присталица у Капитол у Вашингтону истиче да су толико одјекнули да је то на сваком кораку била главна вест, па и кад се оде код лекара, те да су сви тада причали да он треба да се помери са власти. Као освежење људима са Балкана и неким Србима каже да је дошао долазак Бајдена.

- Мог момка и скоро све остале људе са Балкана баш радује што је Бајден победио – наводи Величковићева.

Да је демократија веома важна и да су Американци по том питању изузетно “гласни”, Катарина објашњава једним догађајем који је преплавио друштвене мреже.

- Лик који живи и има ресторан пола сата од града је био део скупа републиканаца који су упали у парламент, и они су се сви организовали и буквално га “урнисали” на Yелпу и осталим апликацијама за оцену ресторана, и он не сме да отвори ресторан сад. Таквог су става да ако ниси за Бајдена и демократију онда не желе да разговарају са тобом нити да те подрже – истиче Величковићева.

Форт Лодердејл на Флориди је град у коме борави Миљана Миловановић из Власотинца, а она сведочи да је у том месту становништво веома волело Трампа.

- Сви су били за њега до негде пре годину дана, и онда је пре годину дана почело да се дешава једно, друго, његове изјаве и дрскост и онда су одједном напрасно сви почели да причају како он више не ваља. Што се мене лично тиче ја Трампа јесам готивила пре, али је онда почео да избацује баш неке дрске изјаве, баш оно као што је наш "нек вас се скупи и 5 милиона", ја сам председник, баш такве изјаве је имао и онда се већини огадио – истиче Миловановићева.

Додаје да је српска заједница у Америци већином била за Трампа, али да је он након пораза на друштвеним мрежама категорисан као "најгори у историји", а разлог је што је био и два пута опозван. Сматра да ће се Бајден више окренути глобалној политици, те да ће морати да се концентрише и на економију на коју је утицала пандемија вируса корона.

Другачија ситуација била је у Њујорку, прича за Јужне вести Нишлијка Мина Бојић, а она такође годинама живи у Америци. - Генерално Њујорк је демократски град тако да је још након званичних избора атмосфера била позитивна и улице су биле пуне људи који су славили Бајденову победу. Наравно у милионском граду мишљења су свакако подељена али се осећа веће присуство демократских присталица – каже Бојићева.

Додају да сличан став има и српска заједница која живе у том граду, а промене које су се догодиле доласком Бајдена на чело САД-а сматра да ће утицати на живот Срба у Америци.

- У центру пажње била је инаугурација новог председника и сви медији су преносили овај догађај, али су се осврнули и на Трампов последњи дан као председника и његов одлазак из Беле куће – наводи Бојићева.

Подељена мишљења о вечитим ривалима, демократама и републиканцима, као и атмосферу након инаугурације 46. председника Америке, Срби са југа поделили су за Јужне вести из различитих градова у Америци. Мандат Џоа Бајдена и прве жене потпредседнице Камале Харис је почео, а процене аналитичара су да нова администрација не значи и нови, другачији однос када је реч о Србији.

Кнежевић тражи хапшење због паљења докумената АНБ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Јужне вести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА