Најновије

КОНТРАДИКТОРНИ ШОЛЦ: Чланице НАТО-а су демократске и стога нису агресивне, али смо послали сво оружје из залиха Украјини

"Свет ће 2050-их година бити мултиполаран, са многим утицајним земљама, укључујући Русију, које ће тежити сопственим интересима, тако да је „велики задатак“ за Запад „да ово успе“, рекао је у недељу немачки канцелар Олаф Шолц.

Фото: Јутјуб

Коментаришући недавни самит НАТО-а, на којем је Кина идентификована као претња, Шолц је рекао да је та изјава у потпуности у складу са стратегијом коју је описао. Он је објаснио да то само значи да је блок „свестан проблема који би се могли појавити“.

Шолц је нагласио да су чланице НАТО-а „демократске и стога нису агресивне према остатку света, већ једноставно раде за свет у коме агресија не функционише“, додајући да демократије остају „веома јаке јер их подржава народ“.

„Али треба да будемо јасни у вези ових претњи које долазе нашој будућности. А то долази од аутократија јер су склоне да буду агресивне“, рекао је он.

Шолц сматра покретање руске операције у Украјини „преломним моментом међународне политике“. Пре фебруара, рекао је он, „превише у свету“ се надало да ће савремени свет бити другачији него што је био у прошлости, када су „моћ и сила одлучивали о будућности земаља, а не правила и споразуми које имамо између држава".

Од тих времена у прошлости, постојао је „споразум да не треба покушавати да се промени територија... да се промене границе, да се изврши инвазија на суседа. А Путин је сада отказао овај споразум“, рекао је он.

Али у интервјуу, такође за Си-Би-Ес, он је нагласио да је његова земља донела „веома, веома тешку одлуку“ да промени своју дугорочну политичку стратегију да земљи која је у сукобу никада не обезбеди оружје.

„Немачка је послала сво оружје које смо имали у нашим залихама, у нашој војној инфраструктури. Одлучили смо и да испоручимо ново оружје из наше индустрије, за шта је потребно дуже време јер мора да се произведе“, објаснио је он.

Он је додао да одређени системи наоружања захтевају обуку украјинских војника, што такође успорава процес испоруке.

Какви су подаци које је изнео Шојгу поводом украјинских губитака прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТ и Восток

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА