Најновије

"СВЕТ СЕ ПРИПРЕМА ЗА РАТ" Горбачов предвидео сукоб у Украјини? Од ових описа подилази језа

Свет умире од глади, урушава се, а светске вође гурају га према рубу светског рата, такви су тонови чланка који је 2017. написао Михаил Горбачов за Тајм.

Русија, Украјина. (Фото: ria.ru)

Последњи председник СССР-а, који је преминуо у уторак у 92. години живота, био је човек најзаслужнији за прекид Хладног рата и последично уједињење Европе и добитник Нобелове награде за мир 1990.

Данас је видљиво да је пет година пре руско-украјинског сукоба писао да су данас они који воде светску политику "збуњени и изгубљени".

- Само што ниједан проблем данас није тако хитан као што је милитаризација политике и нова трка у наоружању. Најважнија ствар мора постати заустављање и прекидање те уништавајуће трке - написао је Горбачов, линкајући притом чланак Неw Yорк Тимеса од 23. децембра 2016. о изјави Владимира Путина да "уопште није изненађен изјавом Доналда Трампа о томе да САД треба да повећа своје нуклеарне способности".

Путин је тада објаснио да је Трамп такве ствари, заправо, отворено најављивао у предизборној кампањи. Горбачов такав свет описује као "преопасан", свет у којем се у Европи гомила све више војске, тенкова и других оклопних оружја, писао је тада Еxпресс.

- НАТО-ове и руске снаге и оружје, који су се донедавно распоређивали на великим удаљеностима једних од других, сада стоје једни насупрот других тако да се гледају директно преко брисаног простора - пише даље Горбачов.

И док те исте земље муку муче да својим националним буџетима покрију основне потребе својих становника, њихови војни трошкови расту. Новац се лако троши на софистицирано оружје чија је снага разарања у поређењу с оружјем за масовно уништење, као што су подморнице чији је један једини плотун пројектила довољан за уништење пола континента.

Или на одбрамбене ракетне истеме који подривају стратешку стабилност.

Већ такви Горбачовљеви описи, значи из пера некога ко јако добро зна како је живети с прстом на црвеном дугмету и имати насупрот исту такву ситуацију, довољни су за хладне жмарце низ кичму.

- Политичари и војне вође дају све ратоборније изјаве, а њихове одбрамбене доктрине све су опасније. Том ратничком покличу придружују се и коментатори и ТВ водитељи. Све скупа делује као да се свет припрема за рат - рекао је Горбачов.

Горбачов потом подсећа на све оно што су постигли он и Роналд Реган; покренули су механизме нуклеарног разоружања, током којег је уништено 80 посто оружја, "без да је угрожена ичија сигурност". А то је било могуће само зато што су СССР и САД, те две земље, заједно изјавиле да нуклеарни рат напросто не може никога довести до победе, у њему је било чија победа једноставно немогућа, те стога до њега никада не сме ни доћи. Две суперсиле су се тада договориле да неће тражити начине за војну супериорност над оним другим, а свет је тада одахнуо.

- Сећам се састанка Политбироа 1986. на којем смо расправљали о одбрамбеној доктрини. Предложени нацрт садржао је следеће речи: "Одговор на напад свим расположивим средствима". Таквом изразу супротставили су се тада чланови Политбироа. Сви су се сложили да нуклеарно оружје мора служити само једној сврси, спречавању да дође до рата, као и да крајњи циљ мора бити свет без нуклеарног оружја - присетио се Горбачов времена која се, невероватно, чине битно разумнија од данашње политичке стварности.

Управо 1986. на састанку у Рејкавику, иако се тада нису ни на шта конкретно обавезали, Горбачов и Реган направили су историјски помак од хладноратовских односа. И то какав. Пуно година после причали су да је Реган дошао сумњичаво припремајући тешку преговарачку битку о нуклеарном оружју.

Да би га Горбачов у једном тренутку прекинуо предлогом да као коначни циљ једноставно поставе свет без нуклеарног оружја. Реган је остао шокиран. А онда одушевљено прихватио сасвим нову преговарачку логику супротстављених нуклеарних сила, отада су се почели сматрати у неку руку пријатељима. Само три године после пао је Берлински зид. Ако је у неком тренутку започео почетак краја Хладног рата, онда је то био тај на Исланду. А данас?

- Данас се нуклеарна претња опет чини стварном. Односи између великих сила од лоших постају још гори већ неколико година. Притом се узајамно подржавају политички заговаратељи све већег наоружавања и војно-индустријски комплекс - поентирао је Горбачов 2017.

Све остало што је навео било је подсећање на чисти, најједноставнији здрави разум. Свет би се, значи, требао ујединити око борбе против тероризма, што би уједно приближило сукобљене стране света.

Поврх тога, за стабилан свет, све те силе морале би се ујединити, као некад, око договора о потпуној војној и политичкој стабилности. Наравно, све и преко УН-ових тела, али првенствено преко САД-а и Русије, земаља које још увек држе више од 90 посто светског нуклеарног арсенала.

- У модерном свету рат мора бити проглашен противзаконитим, јер ни један једини данашњи проблем у свету не може се решити ратом; ни сиромаштво, животна средина, нити миграције, раст становништва или несташице ресурса - закључио је он.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА