Најновије

ПОТПУНИ СУНОВРАТ! Ево колико ће Украјина изгубити због рата

Украјинска економија ће се ове године смањити за 35 одсто, док ће инфлација нагло скочити, наводи се у извештају.

Володимир Зеленски. (Фото: Јутјуб)

Потрошачке цене у Украјини могле би ове године порасти за више од 20 одсто, према прогнози ММФ-а објављеној у уторак. Фонд такође очекује значајно успоравање економије земље.

Према проценама ММФ-а, украјински БДП би могао да се смањи до 35 одсто у 2022. Очекивани раст потрошачких цена од 20,6% ове године – као резултат текућег војног сукоба – доћи ће након инфлације од 9,4% у 2021. Раст БДП-а Украјине за 2021. износио је 3,4%.
Док је поново потврђивао своју априлску процену о „прогнозираном смањењу од 35 одсто у Украјини 2022.“, фонд се, међутим, уздржао од дугорочнијих процена за земљу, наводећи „неуобичајено висок степен неизвесности“.

Према ММФ-у, украјинска криза наставља да утиче на регион, подижући цене хране на глобалним тржиштима и изазивајући „озбиљне тешкоће за домаћинства са ниским приходима широм света, а посебно у земљама са ниским приходима“.

У извештају се наглашава да је сукоб довео до тешке енергетске кризе у Европи, која нагло повећава трошкове живота и омета економску активност.
„Више од трећине глобалне економије ће се смањити ове или следеће године, док ће три највеће економије – Сједињене Државе, Европска унија и Кина – наставити да застоје“, саопштио је ММФ.

Аналитичари ММФ-а предвиђају успоравање глобалног раста на 2,7% следеће године, 0,2 процентна поена ниже од јулске прогнозе, и предвиђају да ће се 2023. „осећати као рецесија” за милионе широм света.

Руска војска наставља са муњевитим ударима по кључним непријатељским тачкама! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА