Најновије

РУСКИ ФСБ ОТКРИО СТРОГО ЧУВАНУ ТАЈНУ: САД планира да употреби Исламску Државу за ратна деловања у Азији! Ево која земља ће им бити мета!

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) каже да америчке обавештајне агенције пребацују терористе ИД-а у северни Авганистан.

ФСБ (Фото: ria.ru)

Сергеј Беседа, шеф пете службе ФСБ-а, упозорио је да су милитанти тамо премештени да би били кориштени као начин дестабилизације региона на границама земаља чланица Заједнице независних држава (ЗНД), а можда и у целој централној Азији убудуће.

Напоменуо је да агенције за провођење закона и обавештајне службе земаља ЗНД-а треба да идентификују „опасне трендове“ у раној фази. Ово је неопходно како би се осигурала безбедност и спречио "деструктивни утицај спољних снага."

23. септембра, 16. састанком шефова обавештајних служби ЗНД-а, у Казању је председавао директор Службе спољних обавештајних служби Сергеј Нарјушкин. На форуму учествују делегације из Азербејџана, Јерменије, Белорусије, Казахстана, Киргизије, Таџикистана, Туркменистана и Узбекистана.

Постоје бројни извештаји о „мистериозним“ хеликоптерима који су извадили ИД милитанте са Блиског Истока и њиховој каснијој појави на другим тачкама, посебно на северу Афганистана.

У фебруару 2019. заменик министра спољних послова Русије Михаил Богданов рекао је да се милитанти ИД-а појављују на северу Авганистана под нејасним околностима.

Рекао је да то представља опасност за земље Организације Уговора о колективној сигурности (ЦСТО).

Према његовом мишљењу, то доприноси растућој опасности од тока сукоба на Блиском Истоку у постсовјетски простор.

"Расте опасност да се тероризам на Блиском Истоку прелије у постсовјетски простор кроз територију Авганистана, где под нејасним околностима људи ИД-а успевају да прођу кроз неке суседне земље", рекао је заменик министра током конференције у Валдаију о Блиском Истоку, у Москви.

Богданов је такође додао да се ИД насељава у Либији и да јача везе са Ал Каидом, користећи чињеницу да је систем власти у земљи уништен.

Истовремено, Ал Каида "диже главу" у подручју "нафтног полумесеца" дуж обале Средоземног мора.

Треба напоменути да је Богданово упозорење упућено пре него што је фелдмаршал Калифа Хафтар започео своје дело на Триполију да би завршио чишћење земље од терористичких елемената.

Пре тога, заменик руског министра унутрашњих послова Игор Зубов рекао је да су борци ИД-а хеликоптерима масовно прелетали из Пакистана до Таџиканске границе, док Москва није одбацила провокације „притискања“ избеглица према Русији.

У марту 2019. шеф Главног директората за борбу против екстремизма Министарства унутрашњих послова Олег Илиних рекао је да након што су у великој мери поражени руским, сиријским и ирачким напорима, милитанти ИД-а премештају фокус на Казахстан, Узбекистан, Таџикистан, Киргистан и Јерменију.

Према његовим речима, присталице ИД-а изместили су планове за формирање ћелија за спавање, што би могло показати способност извршења терористичких напада широм света.

„Стратешки пораз Калифата у Сирији и Ираку повлачи за собом померање интереса Исламске државе на територији Казахстана, Узбекистана, Таџикистана, Киргизије, Јерменије“, рекао је.

Распадање милитаната ИД-а на северу Авганистана и дуж осталих делова пограничних држава ЗНД није недавна тенденција, а покушаји да се створи још једна врућа тачка у централној Азији постају прилично очигледни. Нагађања о америчким обавештајним активностима које оркестрирају ситуацију такође се не појављују по први пут.

У међувремену, у Авганистану су мировни преговори САД-а са талибанима скоро пропали.

Америчка војска деценијама није ратовала против правог непријатеља! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА