Најновије

Израел упозорава свет: Претња је спремна да га одведе у „мрачни понор“

Израелски премијер Нафтали Бенет оптужио је Иран да жели да збрише Тел Авив и да тражи светску доминацију путем „радикалног милитантног ислама“. Упозорење долази након што је Техеран још једном запретио да ће уништити Израел.

Илустрација (Фото: Правда)

У унапред снимљеној поруци објављеној током годишњег самита хришћанских медија Владине медијске организације у четвртак, израелски премијер је приметио да се „овде у Израелу боримо против веома видљивог непријатеља, радикалног милитантног ислама који се шири Блиским истоком“.

Његово саопштење уследило је након претњи које је упутио командант Револуцинарне гарде Ирана, бригадни генерал Ваздушно-космичких снага Амир Али Хаџизадех. Он је упозорио да ће свака грешка коју направи Израел у својим односима са Техераном само убрзати искорењивање јеврејске државе.

Бенет је, међутим, у свом обраћању указао и на позитивне помаке у регионалним односима за Тел Авив, тврдећи да је Израел „суочен са новом зором“ након што је успоставио везе са Уједињеним Арапским Емиратима и Бахреином у оквиру Абрахамовог споразума, потписаног прошле године. Споразумом је Израел нормализовао односе са две земље.

Израелска морнарица учествује у заједничким вежбама са УАЕ и Бахреином у првој операцији те врсте која је почела у среду. Иако то нигде није јасно објављено, медији у Тел Авиву претпостављају да вежбе такође треба да пошаљу упозорење Ирану.

Тензије између Техерана и Тел Авива су се опасно приближиле тачки кључања последњих месеци, док Тел Авив изражава незадовољство због иранског нуклеарног програма.

У октобру је израелски министар спољних послова прогласио да нација „задржава право да делује у било ком тренутку и на било који начин“ и инсистирао на томе да Исламска Република не сме да се дочепа атомске бомбе.

Извор: Vostok.rs/RT.com
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА