Најновије

БАГДАД: Ирачки закон против Израела

Сваки покушај нормализације односа с „ционистичким ентитетом” био би кажњен смрћу или доживотном робијом.

Фото: Јутјуб

Ирак је на путу да после више од шест деценија постане прва арапска земља која ће законом забранити нормализацију односа са Израелом.

Парламент у Багдаду је у првом читању прихватио нацрт закона који се односи и на аутономну курдску област, о забрани нормализације и успостављању односа с „ционистичким ентитетом”.

Предлог је поднео највећи парламентарни блок, који предводи коалиција утицајног шиитског лидера Муктаде ел Садра, који је раније најављени потез образложио жељом да се спречи израелска амбиција да „доминира нашом вољеном земљом”.

Законска иницијатива стиже у времену у коме водећа шиитска коалиција, победник избора у октобру, и даље није у стању да формира владу, па је најавила прелазак у опозицију, препуштајући другим групама да сачине владу.

По предлогу закона, не само да се криминализује нормализација односа са Израелом већ се и забрањује успостављање дипломатских, политичких, војних, економских и културних односа и сваке врсте сарадње са „инвазионим ционистичким ентитетом”. Предвиђени су или смртна казна или доживотни затвор.

Ирак никада није имао дипломатске односе са Израелом, али није прва арапска земља која има овакав закон. Један од првих, Закон о бојкоту, изгласан је у Либану 1955. и забрањивао је било какве комерцијалне везе. Садашњи ирачки предлог наслања се на закон изгласан у време владавине партије Баас Садама Хусеина, који је такође предвиђао смртну казну за промовисање или блискост с принципима ционизма и сличним организацијама.

За сада није сасвим сигурно да ли ће закон бити формално прихваћен јер мора да прође неколико фаза пре него што добије пуну законску форму, али је већ довољна потврда да ирачки шиити следе не само реторику већ и политику Ирана према његовом највећем непријатељу – Израелу.

Садрова иницијатива је одговор на Аврамове споразуме из времена администрације Доналда Трампа који су 2020. довели до пуне нормализације односа Израела са чак четири арапске земље: Уједињеним Арапским Емиратима, Бахреином и Мароком и у нешто блажој форми са Суданом. Ирак, који је већински шиитска држава, једини у арапском свету има блиске односе с режимом у Техерану, који је прононсирани противник „ционистичког ентитета”.

Однос према Израелу поново извлачи линије разграничење и потенцира разлике у арапском свету које постоје између прозападне Осовине нормализације, којој припадају проамерички сунитски режими, и Осовине отпора, која окупља прошиитске власти у Сирији или оне у Јемену која контролишу Сану.

Предлог закона стиже у време појачане тензије на окупираним палестинским територијама, па је милитантни покрет Хамас, који управља појасом Газе, одмах поздравио предлог, позивајући арапски и исламски свет да следе ирачки пример.

Предлог закона требало би да важи и за стране компаније које имају пословне везе са Израелом, под претњом да буду истеране из Ирака – од чега би директну корист имале иранске фирме.

Тешко је утврдити стварне мотиве Муктаде ел Садра, који је познат као политички камелеон, али који год да су били његови разлози за подношење нацрта закона, уколико буде прихваћен, имаће дугорочне последице и Ирак ће чврсто повезати са Ираном и Осовином отпора нормализацији односа са Израелом.

Више о новим нападима Израела на Дамаск ОВДЕ.

Извор: Политика

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА