Најновије

ЦРТА у завршном извештају: Изборе обележило брисање граница између државе и СНС

Невладина организација Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) саопштила је, у Завршном изборном извештају, да су главна обележја изборне кампање и изборног дана 17. децембра 2023. године била брисање границе између државе и доминантне партије, као и конфузија услед доказане нетачности бирачког списка.

У Завршном изборном извештају ЦРТА наводи да је брисање граница између државе и партије „прерасло у ситуацију у којој је државни апарат деловао као средство за спровођење кампање Српске напредне странке“.

„Употреба државе за партијске интересе манифестовала се у широком распону – од ванредних буџетских давања до ангажовања државних институција у ширењу говора мржње и дифамацији опозиције. О интензитету злоупотребе функције председника републике говори чињеница да је чак 60 одсто грађана мислило да је Александар Вучић кандидат на овим изборима, а скоро четвртина грађана била је у заблуди да су у току председнички избори“, наводи се у извештају ЦРТА.

ЦРТА наводи и да је услед доказане, намерно и ненамерно произведене нетачности бирачког списка, „настала конфузија у вези с тим ко има и где има или нема право да гласа, чиме је појачана сумња у могућност да избори одражавају стварну вољу грађана“.

Истиче се и да је „без образложења донета одлука да се истовремено с ванредним парламентарним и београдским одрже и ванредни локални избори у трећини локалних самоуправа у Србији, чиме су „омогућене организоване миграције бирача из општина у којима није било избора ка Београду и другим градовима где су одржавани избори, а све то како би Српска напредна странка (СНС) остварила бољи резултат на локалу“.

„Зарад организовања миграција бирача вршене су манипулације бирачким списком, и то углавном кршењем закона који регулише питање пребивалишта грађана. Таква пракса нарушила је једнакост избора и у суштини угрозила Уставом и законом зајемчено право на локалну самоуправу сваког грађанина“, наводи ЦРТА.

У извештају се, између осталог наводи и да је „некажњивост за кривична дела у изборном процесу омогућена изостанком поступања тужилаштва по службеној дужности у случајевима за које су јавно изнети докази, као на пример у случају противзаконитих интервенција у бирачком списку, фалсификованих потписа бирача у процесу подношења изборних кандидатура, куповине гласова, вишеструког гласања, притисака на бираче“.

„Чак половина проглашених листа на београдским изборима је под основаном сумњом за фалсификовање потписа подршке за кандидатуру. Испоставило се да је тим кривичним делима омогућено да власт, конструишући привид плуралистичке изборне понуде, обезбеди себи контролу над одлучивањем у Градској изборној комисији. До сада незабележеним одлагањем, односно лажирањем датума објављивања Службеног листа Града Београда с ;коначним резултатима београдских избора укинуто је право на делотворни правни лек“, наводи се у извештају.

Између осталог, наводи се и да су запослени у јавном и државном сектору, као и најрањивије социјалне групе били жртве уцена, да је „медијска неравноправност, односно неравнотежа у корист владајуће странке била је још драстичнија него на претходним изборима“, као и да је Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) „поново демонстрирало скоро потпуну незаинтересованост за сопствене законске обавезе“, односно за обезбеђивање равноправности учесника избора у медијима и заштиту права бирача на квалитетну информисаност.

Руска армија је пробила одбрану противника, напредовала 2 км и заузела део Северног! (МАПА)

Извор: НСПМ/Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА