Најновије

"БЕЛА АЛ КАИДА": Највећи број терористичких регрута из Сарајева из Зенице

Ново истраживање, које су спровели стручњаци из америчког Центра за борбу против тероризма, показује на којим територијама ИД регрутује највише бораца за борбу у Сирији и Ираку.

Џихадисти (Фото: Јутјуб)

Према подацима Центра, постоји већи број градова у Европи где живе регрути ИД-а. У питању су градови са већим мигрантским заједницама.
Анализа више од 850 страних бораца ИД-а, који су путовали у Сирију и Ирак у периоду од 2011. до 2015. године, показала је да скоро три четвртине ових џихадиста долази из градова одакле су пореклом неки милитанти познати од раније. Сајт „Индепендент“ је објавио мапу градова стецишта-терориста, према овим подацима. Што се тиче џихадиста из Европе, највише их је било из Лондона — 38, затим из белгијских градова Антверпена (32) и Брисела (30). Из шпанске енклаве Сеуте било је 18 од анализираних 854 терориста. У врху градова главних стецишта џихадиста је и Зеница са 15 анализираних џихадиста. Највише градова из западних земаља одакле су џихадисти имају Белгија (Антверпен, Брисел, Моленбек, Вилворд) и Француска (Ница, Тулуз, Париз и Лунел). По два града где највише врбује ИД имају Британија, Њемачка, Холандија и Босна и Херцеговина (Зеница и Сарајево). Према подацима Центра, европске државе одакле је највећи број бораца ИД-а су Француска, Велика Британија, Немачка и Белгија. Из Србије су најмање три припадника ИД-а, који се боре у Сирији и Ираку, као и из Словеније, док је из БиХ чак 78 исламиста. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА