Најновије

УСПОН И ПАД ВЕЉЕ НЕВОЉЕ: Како је навијач који је обезбеђивао клубове стигао до најопаснијег човека подземља?

Беливук је ухапшен у једној од највећих полицијских акција у последњих неколико година и његова група сумњичи се за бројна убиства, отмице, мучења, али и диловања дрогом.

Хапшење Вељка Беливука. (Фото: Јутјуб)

Вељко Беливук, познатији као Веља Невоља, вођа Партизанове навијачке групе "Принципи" (некадашња "Јањичари"), водио је један од највећих кланова на Балкану. Беливук, који је у оперативним полицијским подацима означен као један од најопаснијих људи београдског подземља и близак сарадник озлоглашеног црногорског "кавачког клана” и вођа њиховог београдског огранка, ухапшен је у једној од највећих полицијских акција у последњих неколико година и његова група сумњичи се за бројна убиства, отмице, мучења, али и диловања дрогом.

Беливук није презао ни од кога, кретао се слободно. Пре хапшења је био и у Црној Гори, а месецима пре тога своје уточиште имао је у Панчеву, због чега су мештани тог града живели у страху.

Иако се једно време веровало да се Беливук крије у иностранству, с обзиром на то да се последњих година замерио многима, а држава је најавила обрачун са навијачким групама које се баве криминалом, трговином и дистрибуцијом наркотика, Веља Невоља се већи део времена заправо налазио у Панчеву. Уплашени мештани причали су да је "стављао руку" на све што му се допало – отимао је мештанима кола, куће, станове, локале. Постао је и један од челника локалног фудбалског клуба Динамо. На силу, писали су медији.

Полицији га, према причи мештана, из страха нико није пријављивао.

Тајно окупљање "кавчана" у Црној Гори

Пре хапшења био је у Црној Гори, а то је откривено када су црногорски медији објавили да је, као безбедносно интересантна особа, приведен чим је крочио на територију Црне Горе. Како је откривено, Веља Невоља је тада у Црну Гору стигао са најближим сарадником Марком Миљковићем, како би се састао са вођом кавачког клана Радојем Звицером, који је стигао из Украјине у домовину.

Њих тројица су заједно били у возилу када их је зауставила и привела полиција, али су пуштени после информативног разговора јер није било основа за задржавање. Како је тада откривено, Беливук и Миљковић су у Црној Гори били гости челних људи озлоглашеног кавачког клана, возили су се у њиховим блиндираним возилима, имали обезбеђење.

Хапшење тројице атентатора

Посета Црној Гори, међутим, умало се завршила кобно. Полиција је открила да је последњег дана, када су се кретали ка аеродрому у Тивту, припремана ликвидација Беливука и Миљковића и ухапшена су тројица нападача.

Како су тада објавили црногорски медији, ликвидација Веље Невоље је наводно наручена из врха супарничког, "шкаљарског клана", а организација је припала наводно Подгоричанину Јанку Вукадиновићу и још једној непознатој особи. Спекулисао се да је Вукадиновић покушај ликвидације организовао иза решетака црногорског Спужа.

Од навијача до сарадника "кавачког" клана

Вељко Беливук је годинама био навијач и припадник обезбеђења разних београдских клубова и сплавова, а полицији је био познат по насилничком понашању.

У марту 2016. године је био правоснажно осуђен на пет месеци затвора због напада на двојицу малолетника на сплаву "Блејвоч". Тужилаштво га је тада теретило да је пиштољем по глави ударио једног младића, а потом наставио да га удара металном барском столицом, након чега је запуцао на његовог пријатеља Дарка Д. и ранио га, наводи Блиц.

Ипак, након што су оштећени променили исказе, а оптужба за поседовање оружја застарела, суд је Беливуку судио једино за наношење тешких телесних повреда. За то је и осуђен првостепено 2015. и правоснажно 2016.

Преузимање "Јањичара"

У широј јавности је о њему почело да се прича након пресуде Апелационог суда, јер је био актер напада на Божу Кумбуровића и Небојшу Петковића, чланове обезбеђења бившег директора ФК Партизан Милоша Вазуре. Беливук је за насилничко понашање осуђен у септембру 2016. године, и то на годину дана кућног затвора.

На снимку пребијања објављеном у медијима види се да је током инцидента на лицу места био и вођа "Јањичара" Александар Станковић, који је месец дана након пресуде убијен у сачекуши у близини београдског Централног затвора.

Након његове смрти Веља је преузео вођство над навијачком групом "Јањичари", која је брзо преузела примат у београдском подземљу.

Беливук је био осумњичен и да је учествовао у убиству Властимира Милошевића, 30. јануара 2018. године у центру Београда. Касније је, међутим, ослобођен свих оптужби.

Име Веље Невоље поново се помињало крајем 2018. и током 2019. године након што је група хулигана наоружана упала у клуб "Комитет" у Бетон хали у центру Београда, претукла обезбеђење, а потом палицама тукла госте и ломила инвентар клуба.

Сведоци инцидента описали су да су помахнитали насилници ломили све пред собом и ударали преплашене госте, који су склониште тражили испод столова и уз зидове клуба, док су их нападачи гађали флашама, столицама и барским столовима. Убрзо је откривено да иза свега стоји екипа Веље Невоље и да је до напада дошло након сукоба власника “Комитета” са њима на паркингу. Спекулисало се и да иза напада стоји сукоб око обезбеђивања овог клуба на једној од најпопуларнијих локација у граду.

После инцидента у "Комитету", Вељин утицај у подземљу је растао. Причало се да је његова група задужена за обезбеђивање готово свих већих локала у престоници, а убрзо је Беливук започео сарадњу са кавачким кланом, који се годинама бави дистрибуцијом кокаина и који је у крвавом рату са супарничким шкаљарским кланом. У међувремену је угасио име навијачке групе коју је предводио и променио је у “Принципи”. Ова група, како се верује, стоји иза серије нестанака који су се догодили прошле године у Београду. Сценарио иза сваког од њих готово је исти – намамили су жртве на састанак, а након тога њима се изгубио сваки траг.

Слике убијеног Љепоје леде крв у жилама! Више о томе ОВДЕ.

Извор: 24sedam.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА